Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Yayılmaya Devam Ediyor: Kosta Rika’da İlgi Büyüyor

Kosta Rika’daki bazı işçiler yakın zamanda maaşlarının bir kısmını kripto para üzerinden almaya başladılar. Yerel avukatlardan Rolanda Perlaza’ya göre bu durum Kosta Rika’da “iyice yayılmaya” başlayabilir.

Kosta Rika’da Kripto Para

Kripto para piyasasının Kosta Rika’da git gide daha fazla ilgi çekmeye başladığını söyleyebiliriz. Öyle ki ülkedeki bazı işçiler maaşlarının bir kısmını kripto para üzerinden almaya dahi başladılar.

Ancak Nassa Abogados adlı hukuk firmasında çalışan avukatlardan Perlaza’ya göre kripto paralar, itibari paranın yerini tam anlamıyla alamazlar. Perlaza’ya göre kripto paralar en azından şu an için itibari paraya yalnızca bir ‘takviye’ olabilirler. Costa Rica News’a konuşan Perlaza şöyle söyledi:

“Bu türdeki ödeme metotları hiçbir şekilde geleneksel nakit paranın yerini alamaz. Kripto paralar, maaşlarını bu türdeki paralar üzerinden almak isteyen çalışanlar için ancak birer ‘takviye’ işlevi görebilirler. (Çalışanların kripto parayla maaş alma hakları) İş Yasası’nın 166. maddesiyle korunuyor.”

Kosta Rika Merkez Bankası geçtiğimiz yılın Ekim ayında kripto paralarla ilgili bazı açıklamalarda bulunmuş ve kripto paraların Ulusal Bankacılık Sistemi’ne dahil olmadıklarını belirtmişti. Ancak çalışanlar buna rağmen maaşlarının bir kısmını kripto parayla alabiliyorlar. Perlaza:

“Kripto paraların Kosta Rika’da standart para birimi olarak kullanılamadıkları bariz ortada. Ama şunu da unutmamak gerekiyor ki burada maaşın bir kısmını para birimi haricindeki ürünlerle de ödeyebiliyorsunuz. Tabii maaşın asgari kısmını parayla ödediğiniz sürece.”

Kosta Rika’da Bitcoin ATM‘sine denk gelmek son derece muhtemel ki bu da maaşlarının bir kısmını kripto para olarak alan çalışanların işini epey kolaylaştırıyor. Ayrıca ülkedeki kripto para kabul eden dükkan sayısında da ciddi bir artış olduğunu görebiliyoruz.

Bulut Madencilik

Kosta Rika’da büyüyen bir diğer alan ise bulut madencilik. Bunun nedeni olarak ülkenin coğrafi konumunu gösterebiliriz. SH Mining Technologies ekibinden Daniel Yepez’in konuyla ilgili görüşleri şu şekilde:

“Kripto paralar gelip geçici değiller ve biz de değişikliklere uyum sağlıyoruz. Şirketimiz müşterilere çeşitli bulut madencilik seçenekleri sunuyor. Kosta Rika’nın bulut madencilik yapmanın  çok fazla coğrafi avantajı var. Ülkemizin yüzde 100 oranda yenilenebilir enerji kapasitesi var. Kosta Rika’daki kripto para madenciliği tesisimizde güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilebilir enerjiler kullanılıyor. Kripto para sektöründeki projelerin yenilebilir enerji kullanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğacı yaklaşım hem bizim için hem de gezegenimiz için olumlu.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment