Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralarda FTX Kabusu Bitmiyor: SEC Eski Mali Denetçiye Dava Açtı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) iflas eden kripto para firması FTX’in eski denetçisine dava açtı.

Kripto para piyasasında FTX kabusu bitmiyor. SEC bu sefer de borsanın eski denetçisi Prager Metis’e dava açtı. Düzenleyici kurum 29 Eylül Cuma günü ABD Florida Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’ne sunulan dava dosyasında, Prager Metis’i denetçi bağımsızlığı kurallarını ihlal ederek müşterileri ve yasaları kandırmakla suçladı.

İflas eden FTX’in muhasebe firması olarak faaliyet gösteren Prager Metis’in borsa içerisinde dönen ihlallere göz yumduğu vurgulanırken bu sayede kripto para borsasının federal menkul kıymetler yasalarını ihlal etmesine yardımcı olduğu öne sürüldü.

Prager Metis tarafından 2021 yılının Kasım ayında yayınlanan FTX’e ait bir mali denetim raporunda borsanın 1 milyar dolar karda olduğu belirtilmişti. Fakat FTX iflası sırasında ortaya çıkan mali durum bu raporlardan çok uzaktı ve borsanın 7 milyar dolar açığı olduğu görülmüştü.

SEC mahkemeden Prager Metis’e karşı ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. SEC bununla birlikte eski denetçinin para cezası ödemesini ve yasa dışı faaliyetlerden elde ettiği kardan vazgeçmesini istedi.

Mahkemeye sunulan dava dosyasında Prager Metis’in bu ihlallerden en azından Ocak 2019’dan beri haberdar olduğu iddia edildi.

SEC dava dosyasında şu ifadelere yer verdi:

Denetçi bağımsızlığı, hem finansal raporlamanın bütünlüğünü korumak hem de kamu güvenini artırmak için kritik öneme sahiptir. Şikayetimizde iddia edildiği üzere, yaklaşık üç yıllık bir süre boyunca Prager’in denetimleri, incelemeleri ve sınavları bu temel ilkelerin gerisinde kalmıştır. SEC’nin Miami bölge ofisi direktörü Eric I. Bustillo yaptığı basın açıklamasında, şikayetimiz denetçi bağımsızlığının yatırımcının korunması için hayati önem taşıdığını hatırlatan önemli bir örnektir.

FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in davasına ilişkin jüri seçimlerinin 3 Ekim günü gerçekleşmesi ve kurucunun 4 Ekim günü mahkeme karşısına çıkması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!