Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance ve CZ’ye ABD’de Yeni Dava: Rakip FTX’in Sonunu Getirdiler!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ve CEO Changpeng Zhao’ya (CZ) FTX çöküşünü tetiklediği öne sürülerek ABD’li yatırımcılar tarafından toplu dava açıldı.

Kripto para borsası FTX’in Kasım 2022’deki iflasını Binance CEO’su CZ’nin sosyal medya gönderileriyle tetiklendiğini iddia eden bir yatırımcı grubu borsanın ABD iştiraki Binance.US ve CEO’ya dava açtı. Dava, Kaliforniya’da ikamet ettiği belirtilen Nir Lahav önderliğinde açıldı ve bir toplu dava statüsünde sunuldu.

Dava dosyasına ayrıca Binance’in ABD iştiraki Binance.US’in arkasındaki holdingler BAM Trading ve BAM Management‘da dahil edildi.

FTX’in Kasım 2022 iflası öncesinde CZ’nin sosyal medya paylaşımları gerçekten gündem olmuş ve kripto para topluluğu o dönemde CEO’ya ciddi eleştiriler yöneltmişti. O günlerde yaşanan gelişmelerin tetikleyicilerinden biri on-chain analiz platformu Whale Alert’in paylaştığı bir gönderi olmuştu.

Ne yaşanmıştı?

Whale Alert, Binance’e yaklaşık 23 milyon FTX Token (FTT) transfer edildiğini aktarmıştı. Ardından kısa süre sonra sosyal medya üzerinden konuşan CZ, Binance’in rakip borsa FTX tarafından ihraç edilen FTT’deki tüm pozisyonunu satacağını doğrulamıştı. Kısa süre içerisinde hızla büyüyen kaos ortamı beraberinde kullanıcıların FTX’den paralarını çekmeye çalışmasıyla içinden çıkılmaz bir hale dönmüştü.

Bununla birlikte CZ aynı günler içerisinde önce FTX’i satın almakla ilgilendiğini söylemiş ve  bu söylenti beraberinde FTT özelinde bir yükseliş getirmiş ancak ardından bu satın alımdan vazgeçtiğini açıklayarak dikkat çekmişti.

Davacılar ise CZ’nin bu hamlesinin kripto para piyasasını tekeline almaya çalışmaktan ibaret olduğunu ve yaydığı korku yoluyla rakibine açıkça saldırdığını savundu:

CZ satın alma teklifinin geri çekilmesine ilişkin bu bilgiyi Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında FTX varlıklarına zarar vermek için alenen yaydı ve sonuçta FTX varlıklarının aceleye getirilmiş ve benzeri görülmemiş bir çöküşüne yol açtı.

Öte yandan davacılar, iddialarına kanıt olarak CZ’nin söz konusu gönderilerinde yer alan “Biz kimseye karşı değiliz. Ancak diğer sektör oyuncularına karşı arkalarından lobi yapan kişileri desteklemeyeceğiz.” ifadesini öne sürdü. Davacılar bu ifadeyi Binance’in SBF’yi düzenlemelere karşı çıkan biri olarak nitelendirmesi şeklinde yorumladı.

Söz konusu şirketler ve CZ’ye SEC tarafından ABD menkul kıymetler kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile dava açılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!