Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralarda Yeni Çağ: Piyasadan 27 Kat Daha Büyük Şirketler Sektöre Giriyor!

Kripto para piyasasının toplamından 27 kat daha daha fazla parayı yöneten geleneksel finans devleri Bitcoin (BTC) ve kripto para sektörüne dair yatırımlarını hızlandırırken yeni bir çağın başladığı düşünülüyor.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük yatırım şirketi BlackRock’ın spot Bitcoin ETF (borsa yatırım fonu) başvurusu ile güçlenen geleneksel finans şirketlerinin kripto para sektörüne dair ilgisi, aradan geçen süreç içerisinde birçok hamle ile devam etti. Yakın zamanda, başta Bitcoin olmak üzere kripto para sektörüne dair atılım yapan geleneksel finans şirketlerinin ortalama büyüklüğü neredeyse 27 trilyon doların üzerinde.

Sektöre giriş yapan şirketlerin genel olarak Bitcoin ve Ethereum (ETH) ağırlıklı yatırımlara yöneldiği görülürken varlık yönetimi ve ödeme hizmetlerinin de bu alana dair ilgi gösterilen faaliyet kapsamlarından olduğu kaydedildi. Kripto paralar üzerine yapılan yatırımların mevcut regülasyonlarla uyumlu olması açısından faaliyetlerin ETF’ler üzerinden yürütüldüğü dikkat çeken detaylar arasında yer aldı.

Ayrıca kısa bir süre önce kaynaklar, Fidelity’nin spot Bitcoin ETF başvurusu yapmaya hazırlandığını ve şansını deneyecek 5. şirket olacağını öne sürdü.

Resim

Kripto varlık yöneticisi CoinShares Strateji Başkanı Meltem Demirörs 26 Haziran tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı gönderi ile BlackRock, Fidelity, JPMorgan, Goldman Sachs ve Bank of America (BOFA) gibi finans devlerinin son zamanlarda kripto para sektörüne dair atılımlarına dikkat çekerek yeni bir çağa girildiğini ima etti.

Kurumsal yatırımcıların beklenenin aksine dalga halinde değil de teker teker geldiğini belirten Demirörs, buna rağmen sektörler arası köprülerin kurulmaya başladığı dile getirdi.

Demirörs ayrıca mevcut düşüşü birçok geleneksel finans şirketi açısından kripto sektörüne girmeleri için güzel bir fırsat olarak gördüğünü ancak süreç içerisinde kripto piyasasının ve ticaret hacimlerinin buna rağmen şaşırtıcı bir şekilde tam tersi noktada olduğunu dile getirdi. Bu sebeple şirketlerin giriş stratejilerini değiştirmiş olabileceğini ima eden Demirörs, köklü kripto şirketlerinin milyar dolarlık değerlemelere sahip olmaları sebebi ile geleneksel finans firmalarına alım yapmaları için pahalı gelmiş olabileceğini öne sürdü.

Demirörs, bu noktada sektöre giren şirketlerin giriş yollarına bakıldığında genellikle “inşa” ve “ortaklık” yolunun tercih edildiğini henüz “satın alma” görülmediğini ifade ederek tezini destekledi.

Öte yandan yapılan atılımların daha muhafazakar bir çerçevede ilerlediğine dikkat çeken Demirörs, yine de her sınıftan kullanıcıya hitap edebilmenin sektörün gelişimi için önem teşkil ettiğinin altını çizdi.

Demirörs, ilk adımın insanları eğitmek ve sektörü desteklemek olduğunu belirtirken mevcut durumda kullanıcılara basit ve güvenli hissettirmenin önemli olmasına rağmen sektörün henüz gelişimin başında olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!