Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paraların Geneli “Sağlıklı” bir Düşüş Yaşıyor

Bitcoin Cuma sabahında kullanıcı kitlesini heyecanlandıran bir düşüşle 12,000$’ın altına geriledi, bazı altkoinler ise %40 gibi çılgın düşüşler yaşadı.

Geçtiğimiz Pazar günü bazı borsalarda 20,000$’ı gören Bitcoin, 4 gün içinde %30’dan fazla bir düşüş yaşadı. Bu aslında daha önce de sık sık yaşanmıştı. Örnek vermek gerekirse Çin’in Eylül’de kripto para borsalarını kapatması ve Mayıs ayındaki yukarı eğilimli trendin bitmesi olaylarında da fiyat şimdikine benzer bir grafik çizmişti.

Haberi yazdığımız sırada Coinmarketcap’den alınan verilere göre Bitcoin 10 Aralık’tan sonraki yukarı eğilimli grafiğin ardından gördüğü en düşük seviyeye ulaşmış bulunuyor. Sabah yayınladığımız haberde fiyat hareketlerini çok daha detaylı bir şekilde incelemiştik.

İnanılması zor gelebilir, ama değeri bu kadar büyük olan kaybı yüzde olarak incelediğimizde diğer düşüşlere göre çok daha hafif olarak nitelendirmek mümkün. 2017’den önce ve bu yılın yaz aylarında yaşanan düşüşler o kadar güçlüydü ki %45’e varan kayıplara şahitlik ediyorduk.

Her Şey Kırmızıya Bulandı

Bitcoin’den daha yüksek bir kırmızı yüzdeye sahip olan koinler de mevcut. Örnek vermek gerekirse Bitcoin Cash, son 24 saatte %36 gibi bir değer kaybına uğradı. Bitcoin ise düne göre -%23 civarlarında seyrediyor. Son günlerde üstün bir performans gösteren Ripple bile bu düşüşe karşı dayanamadı. Ripple ile birlikte piyasa değeri ilk 40’ta olan koinlerin tamamı 24 saat öncesine göre değer kaybetmiş oldu.

Yaşanan kayıpların büyüklüğü genel kripto para market istatistiklerine de yansımış durumda. Bütün kripto paraların toplam piyasa değeri tek bir günde 650 milyar $’dan 430 milyar $’a kadar düştü…

Bitcoin’in son haftalardaki “sihirli” yükselişi yatırımcıları şaşırttığı gibi dış dünyadaki geleneksel finans takipçilerinin ağızlarını da açık bırakmıştı. Bilindiği üzere bu tür fiyat yükselişlerinin ardından büyük düşüşler veya fiyatın düşmesi suretiyle gerçekleştirilen “fiyat düzeltmeleri” yaşanmakta.

Duygularımıza tercüman olan bir şekilde bugün fiyat 15,000$’ı gördüğünde alım satım yapan ve yorumcu olan bir kişi, olumlu bir bakış açısıyla bunun “sağlıklı bir düşüş” olduğunu belirtti.

“Bu düşüşün oldukça sağlıklı olduğunu söylemek mümkün.

Bundan sonra yaşanacak olan sıçrama çılgınlık seviyesinde olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Melki
    Posted 23 Aralık 2017 - 16:43 16:43

    Ata bey, şuan sizin de bildiğiniz gibi, Bitcoin Core ve Bitcoin Cash arasında büyük bir çekişme var. Roger Ver de BCH’nin alt coin değil, asıl coin olduğunu, sizin de bildiğiniz gibi ifade etmekte. Coinbase, insider trading veya her ne şekilde olursa olsun, bilinçli bir operasyon olduğunu düşünüyorum. BCH’nin işlevi zaten ifade edildiği gibi BTC’den daha iyi ve en azından bilindiği gibi MB boyutu. Aslında BCH’i altcoin değil de, asıl coin olarak görmek ve düşünmek yerinde olacak gibi. Bana göre BCH 1 numara yani en dominant sanal para olacak. Şuan size yazdığım sırada hala yükselişi devam etmekte. 5000$ 3 gün içinde test ederse siz o zaman asıl çılğınlığı görün!

Leave a comment