Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Parayı Yasaklarken “Pire İçin Yorgan Yakmak” Gerekir

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticilerinden CoinShares’in yatırım stratejisti James Butterfill, devletlerin kripto paraları ancak interneti tamamen kapatarak yasaklayabileceğini, böyle bir adımın da “pire için yorgan yakmak” olacağını söyledi.

Yönetimi altında 3.35 milyar dolar değerinde varlık bulunduran CoinShares’in stratejisti, Business Insider’a verdiği röportajda dünya genelindeki regülatörlerin kripto paralara yaklaşımını değerlendirdi.

ABD’de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Bitcoin’i emtia olarak tanımlarken, Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonunun (SEC) onun menkul kıymet olmadığı haricinde net bir tanımlaması bulunmuyor. Benzer şekilde, Türkiye de TCMB’nin yönetmeliğine rağmen kripto paralara dair kapsamlı bir tanımlama yapmış değil.

  • Butterfill, kripto paraların geleneksel tanımların hiçbirine uymadığını ve “kendi başına bir varlık türü olduğunu” düşünüyor. CoinShares stratejistine göre bunun “regülatörler de farkına varmaya” başladı.

  • Bitcoin’in yeni bir varlık türü olduğu için bir “kimlik krizi” yaşadığını söyleyen Butterfill, “Hem yatırımcılar hem regülatörler Bitcoin’i nerede konumlandıracaklarını, nasıl kategorize edeceklerini anlamaya çalışıyorlar.” dedi.

  • Bitcoin fiyatı, regülasyon haberleri çıktığında bunların ne yöne evrileceği bilinmediği için normalden daha şiddetli boyutlarda dalgalanabiliyor.

  • Bitcoin için belki de en kötü senaryo hakkında konuşan Butterfill, “(Kripto parayı) yasaklayabilmelerinin tek yolu, interneti kapatmak. Bu, pire için yorgan yakmak olur ve doğuracağı ekonomik sonuçlar nedeniyle, bu açıdan pek makul olmaz. Bence devletlerin çoğu bu yüzden, ‘Hadi CBDC çıkaralım.’ diye bir karar verdi.” açıklamasında bulundu.

  • CoinShares stratejisti, dijital merkez bankası paralarının haricinde devletlerin El Salvador’a benzer bir yol izleyip, Bitcoin’i bir para birimi olarak kullanmaya başlayabileceğini ekledi.
Görsel: Macbook Evening (Benjamin H, Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!