Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Merkez Bankası: Kriptolar Yakın Gelecekte Yaygın Olarak Kullanılmayacak

20 Haziran’da resmi bir bildiride belirtilene göre, Avustralya’nın Merkez Bankası konumundaki RBA, yerel finansal sistemin etkin şekilde çalışmayı sürdürdüğü süre boyunca kripto para birimlerinin yaygın kullanıma ulaşamayacağını vurguladı.

RBA’nın ödeme politikası departmanındaki analistlerin yazdığı bildiriye göre bazı nedenlerden, öngörülebilir gelecekte Avustralya’da, perakende ödemelerde kripto para birimleri ile satın alma olasılığı çok az.

Belgede, “ölçeklenebilirlik trilemması” adı verilen bir olgunun altı çiziliyor. Bu olguya göre kriptolar, merkeziyetçilik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik gibi üç temel sorundan, en iyi ihtimalle yalnız ikisini çözebiliyor. Belgede kripto paraların bir şekilde her zaman bazı özelliklerden yoksun kalacağını ve bu sorunun onu daha az cazip kılacağını iddia ediliyor.

RBA Belgesinde Facebook Libra’ya da Yer Verdi

RBA belgede dediğine göre geniş çapta kabul görmesi yönünde bir diğer engel de kripto servetinin buharlaşması. Bu belgede ayrıca, 18 Haziran’da resmen açıklanmış olan sosyal medya devi Facebook’un kripto projesi Libra’dan da bahsedilmiş. İtibari para birimleri tarafından desteklenen bir Stabil koin olarak inşa edilen Facebook Libra’nın votalite sorununu çözmesi bekleniyor. Yine de merkezileşme açısından Stabil koini yönetmek için merkezi bir yapıya bağlı kalmak gerekiyor.

Sonuç olarak RBA yazarları, Avustralya Doları “güvenilir, düşük enflasyonu bir değer stoğu” sağladığı sürece, kripto para birimlerine olan ilginin artarak Avustralya’da yaygın olarak kullanmasını sağlayacak kadar gelişmiş olmadığını belirttiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment