Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin Kurucusu: MimbleWimble Gizlilik ve Ölçeklenme İçin Çok İyi Bir Yol

Grin isimli kripto paranın sektöre girmesi ile birlikte bilinirliğini arttıran MimbleWimble protokolü ile ilgili bir açıklama da Litecoin kurucusu Charlie Leeden geldi.

Anonim bir geliştirici olan Tom Elvis Jedusor takma adlı birisi tarafından geliştirilen ve ilk aşamada Bitcoin’in gizlilik ve ölçeklenebilme özelliğini çözmesi amacıya piyasaya sürülen MimbleWimble teknolojisinin Harry Potter’dan ilham aldığı da ifade ediliyor.

Gereken bilgiler dışında, hiçbir ek bilgiyi gönderime eklemeyen bu teknolojide, adresler ve de kripto para miktarı gibi bilgiler yer almıyor ve bu da ciddi bir gizlilik sağlıyor.

Bu konu ve teknoloji hakkında konuşan Charlie Lee, Blockstream CSO’su Samson Mow, Whale Panda ve Monero geliştiricisi Riccardo Spagni ile birlikte katıldığı programda, MimbleWimble ile ilgili olarak şunları söyledi:

”Mimblewimble teknolojisi bence son derece başarılı. Bu konuyu ilk öğrendiğimde, bana düşündürdüğü şey; gizlilik ve ölçeklenmeyi rahatlıkla sağlayabileceği oldu. Bu teknolojinin nerelere gideceğini merakla bekliyor olacağım.”

Daha sonra konuşan Monero geliştiricisi Spagni ise şunları söyledi:

”Grin’in ekonomik olarak nasıl dizayn edildiğine bir bakın. Kesinlikle bir para birimi olarak tasarlanmış. Yani enflasyon, dizaynın bir parçası ve sizi parayı harcamaya zorluyor. Aslında temel bakış açıları da, bu tarz farklı bir sistemin üzerine inşa edilmiş bir kripto para birimi çıkararak, ana olarak bir hype yaratmak. Bu sayede sıradan yatırımcının bunu er ya da geç almasını sağlamak istiyorlar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment