Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin Kurucusu Neden Banka Hissesi Satın Alıyor? Bunun Kötü Bitme İhtimali Var Mı?

Kripto para dünyasının en olağan dışı ve ses getiren hamlelerinden birisi aslında sosyal medyada başladı.

Litecoin kurucusu Charlie Lee, Nisan ayında ödeme hizmeti sunan TokenPay‘in CEO’su Derek Capo ile hafif hafif atışıyordu. Ancak bu atışmaları  bir anda dostane DM iletişimine döndü ve ikisi de aslında ortak bir soruna sahip olduklarını fark etti: bankacılık.


Piyasa hacmine göre altıncı kripto para birimini piyasaya süren Litecoin Foundation ve Capo’nun Virjin Adaları menşeli startup şirketi cidden başlarını ağrıtan bir sorunla uzun süredir uğraşmakta olduklarını fark ettiler.

Charlie Lee:

”Bu konuda çok fazla sıkıntı çektik.”

Capo:

”Bazı bankalar kripto ile herhangi bir ilgisi bulunan bir şeyin kokusunu aldıklarında bile banka hesaplarını kapatıyorlar. Benzer koşullara sahip bir çok rakibimizin bankaya sahip olamadıkları ve bankayı kontrol edemedikleri için geride kaldıklarına şahit oldum.”

Ancak Capo, bir banka satın almaya çalışarak TokenPay için bir çözüm üretmeye çalışmaktaydı. Bu süreçte kurduğu bu planın başarılı olması durumunda Lee’nin de işine yarayacağını fark etmişti.

Capo, Lee’ye şöyle seslendi:

”Neden bir tür litecoin bankamatik kartı üretme hakkında konuşmuyoruz? Böylece sen de gerçek bir çözüme ulaşırsın? Çünkü biliyorsun ki onlar uzun süredir litecoin bankamatik kartı üretmek için cidden uğraşıyorlardı ve ben de kendi kendime neden konuşmayalım ki dedim.”

İşte bunlar, Singapur menşeli Litecoin Foundation’un, şimdiye kadar Alman bir finans kurumu olan WEG Bank AG‘nin %9.9 hissesini satın almasının başlangıcı oldu.

Ancak ilginç olan şey, Foundation hisse satın almasına rağmen, paranın onların cebinde çıkmamış olması. TokenPay hisseyi daha önce satın aldı ve gelecekte Litecoin tarafından sağlanacak teknik destek karşılığında hisseyi Litecoin’e devretti. TokenPay daha sonra WEG’den bir %9.9’luk daha hisse satın aldı (düzenleyici onay olmadan Almanya’nın onay verdiği en büyük oran) ve %80’e kadar hisse satın almak için onay verilmesini beklemeye başladı.(Fiyat paylaşılmadı)

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, sadece TokenPay ve Litecoin Foundation güvenilir bir bankacılık ortağına sahip olmayacak, buna ek olarak, kripto ile hizmet veya ürün ödemesi yapmak isteyen veya itibari para ile kripto para almak isteyen kullanıcıların hepsi için dünya çapında bir çözüm olacaktır.

Ancak, iki alanda da çalışmış olan uzmanlara göre, tek başına sadece banka satın almak, kripto’nun bankacılık sorunlarının hepsini çözmeyecektir. Düzenleyiciler satın almanın hepsine onay verse bile, Capo ve Lee ”koin” kelimesinin sıklıkla küfür olarak algılandığı sıkı denetim altındaki bir endüstride çalışmaları, ciddi zorluklar yaşatabilir.

Yol Haritası

Düzenleyici sıkıntıların yıldıramadığı Capo ve Lee, yeni bir kripto bankacılık hizmeti dalgasını başlatmak konusunda oldukça kararlı gibi duruyorlar.

Kripto paradan kripto paraya yapılan işlemler sıkıntısız olsa da, dolardan veya avrodan kripto paraya işlem yapmak bazen sıkıntı yaratabiliyor. Online kripto para borsası aracılığıyla kripto para satın almak, platforma kredi kartınızı onaylatmanız ve daha sonra günlerce hatta daha da uzun süre beklemeniz ve en sonunda işlemi tamamlamanız anlamına gelebilir.

Bu esnada kripto kabul eden dükkanların çoğu fiyatın volatilitesinden haberdar ve genellikle bunu itibari paraya dönüştürmek için BitPay gibi hizmetleri kullanıyorlar. Bu seçeneklerin hepsine işlem ücreti de eşlik ediyor tabii ki.

İşte bu yüzden Capo kripto bankamatik kartı üretmek ve litecoin’i direkt olarak geleneksel bir banka hesabı ile avroya dönüştürmek istiyor. Bunu yapmak istemesinin temel sebebi itibari paranın hükmettiği ekonomide işlem yapan kripto para kullanıcılarına daha sıkıntısız bir tecrübe yaşatmak.

WEG yönetim kuruluna Litecoin Foundation’un temsilcisi olarak katılmak istediğini söyleyen Lee, konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Kripto para birimlerini itibari paralara bağlamak çok faydalı bir şey.”

Lee’nin yönetim kuruluna girmesi demek, kendisini dünyada ilk aynı anda hem ”kripto para birimi kurucusu” hem de ”banka yöneticisi” unvanına sahip kişi yapacaktır.

”Bankaları kripto projeleri üzerinde çalışmaları konusunda etkileyebileceğiz.”

Eninde sonunda, bankamatik kartı ve ödeme işlemi sorunlarını çözdükten sonra, Capo ve Lee bankacılık hizmetlerini direkt olarak TokenPay’in merkeziyetsiz borsa platformu eFin ile entegre etmeyi planlıyor. eFin isimli merkeziyetsiz borsa, kripto para birimleri arasında eşler arası trading sunuyor.

Eğer traderlar kripto banka hesabı için gerekli koşulan bütün Müşterini Tanı ve Kara Para Aklamayı Önleme şartlarını yerine getirebilirlerse, tpay olarak bilinen TokenPay’in kendi token’ini borsadan sıkıntısız bir şekilde itibari paraya dönüştürebilecekler. Buna ek olarak Litecoin gibi kripto para birimlerinin alım veya satımını herhangi bir gecikme olmadan da yapabilecekler.

Lee konu hakkında şunları söylüyor:

”eFin LTC’ye sahip olacak. Biz onlara teknik olarak yardım edeceğiz. Buna ek olarak onlar eFin tokenlarını Litecoin kullanıcılarına airdrop yapacaklar.”

Vaat edilen teknik uzmanlık ve Litecoin’in kripto para kullanıcıları arasında kısmen stabil popülaritesine ek olarak, Capo, bankadaki hisselerini Lee’nin devasa online takipçi sayısı, pazarlama konusundaki uzmanlığı ve profesyonel bağlantıları için verdiğini ifade etti.

Capo:

”Litecoin uzun süredir piyasada olan gerçekten etkili bir lidere sahip. ”

Yol Uzun ve Meşakkatli

Capo ve Lee bankacılık lisansına erişse bile, sınırsız likiditeye sahip olacakları hakkında herhangi bir garanti mevcut değil.

21.378 nüfusa sahip Ottobrunn kasabasında yer alan WEG, daha önce emlak ile ilgili kredi veren bir kurumdu. TokenPay’in büyük oranda banka hissesi satın almasından sonra, bankanın CEO’su Matthias von Hauff‘un planı, Perakende Bankacılık olarak hizmet verip daha fazla müşteri odaklı ürün ve hizmet yapmak olarak değişti.

Ancak, eski bir Barclays bankacısı olan ve İngiltere menşeli fintech danışmanlık firması 11:FS‘in kurucu ortağı olan Simon Taylor,  böyle küçük bir kurumun yüksek miktarda itibari parayı dünya çapında transfer edebilmesi için, büyük ihtimalle dışarıdan bir kuruma, daha büyük bir bankaya, Alman Merkez Bankasına veya SWIFT kurumuna bel bağlamış olabileceğini düşünüyor. Eğer bu ortaklar genel olarak kripto para konusunda sıkıntı çıkarmaya başlarlarsa, Taylor’un söylediğine göre, WEG’in itibari paraya olan erişimini kesebilirler.

Taylor konu hakkında şunları ifade ediyorlar:

”Sizi ABD doları koridoruna bağlayanlar, gerçekten ama gerçekten büyük bankalar oluyorlar ve tam olarak bu bankalar büyük oranda Müşterini Tanı cezalarına çarptırılıyorlar. ”

”Bence Capo ve Lee istedikleri şeye erişemeyecekler. Ben de arada banka satın almanın cazibesine kapılıyorum. Ancak banka satın almak size, sizin düşündüğünüz şeyleri bahşetmiyor.”

BitAML Inc. firmasının üst düzey yetkililerinden Joe Ciccolo, düzenleyicilerin WEG’in kripto odaklı bir banka olması durumunda, büyük ihtimalle ekstra önlemler ve tedbirler alacağını düşünüyor.

”Tek başına, bir banka çalıştırmak ve çok yaygın bir ürün kitlesine kara para aklamayı önleme kriterlerini uygulamak başlangıç için çok zor olur. Bu, geleneksel kara para aklamayı önleme kriterleri ile ilgili birine kıyasla, çok daha yüksek bir giriş engeli oluşturacaktır.”

Merkeziyetsiz bir borsayı geleneksel bir bankaya entegre etme fikri Ciccolo’ya küçük bir şok yarattı. Ciccolo merkeziyetsiz borsaların, yıllardır Bitcoin’i anlamaya ve kabul etmeye çalışan düzenleyiciler için ”en büyük bela” olduğunu düşünüyor. Ciccolo, eğer Capo ve Lee bunu başarabilmeyi planlıyorlarsa, bunu başarabilmek için daha büyük bankalarla devamlı bir iletişim kurmanın yanı sıra, düzenleyicileri eğitmek konusunda da ciddi bir yatırım yapmaları gerektiğini ifade ediyor.

Zorlukların farkında olan Capo, konu hakkında şunları ifade etti:

”Biraz tutucu davranıyoruz çünkü bu bankayı öyle bir kurmak istiyoruz ki, uzun süre ayakta durabilsin.”

”Altyapı orada, bizim bunu sadece kripto odaklı hizmetler için modifiye etmemiz gerekiyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment