Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin Sessiz Sakin Yükselişine Devam Ediyor

Bitcoin üzerine gerçekleştirilen en önemli tartışmalardan biri sahip olduğu uzun işlem süreleri ve işlem ücretleri olarak öne çıkmakta. Litecoin‘in kurucusu Charlie Lee ise Bitcoin’in gelecekte karşılaşabileceği ödeme sorunlarını ön görerek, ödeme kolaylığı sağlayan bir blockchain tasarlamaya başlamıştı.

Lee, “SatoshiLite” takma adını aldıktan sonra San Francisco merkezli büyük kripto para borsalarından olan Coinbase‘den bir iş teklifi almıştı. Geçtiğimiz yıl Coinbase’den ayrılan Lee, piyasa hakkında fikirlerini daha özgürce dile getirmek ve kendine kar sağlıyor gibi gözükmemek için sahip olduğu Litecoin’leri satma kararı almıştı.

Bitcoin’in egemenliğinde geçen zor birkaç yılın ardından sahip olduğu ödeme sorunlarının daha çok öne çıkması ile dikkatler nihayet son zamanlarda çıkan ICO çılgınlığının ve Bitcoin Cash deneylerinin gölgesi arkasında sessizce bekleyen Litecoin’e doğru kayıyor gibi gözükmekte.

Geçtiğimiz hafta Koinbülteni’nde yayımlanan bir makalede 99 milyon$ değerindeki Litecoin transferinin yalnızca 40 cent işlem ücreti kesilerek gönderildiğinden bahsedilmişti. Geçtiğimiz Şubat ayında ise AB bölgesinde  çalışan ve Çek Cumhuriyetinin en büyük mağazalarından biri olan Alca.cz isimli internet mağazası Twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamada ödeme yöntemi olarak Litecoin’i de kabul etmeye başlayacaklarını duyurmuştu.

Dahası, ilk Lightning Network transferi de Litecoin üzerinden gerçekleşmişti. Zürih‘den San Francisco‘ya 0,00000001 LTC bir saniyenin altı gibi inanılmaz bir hızla transfer edilmişti.

Bu haftanın başlarında ise uzun bir zamandır kripto ön ödemeli kart hizmeti sunan Wirex, kartlarında Litecoin’in de desteklenmeye başlayacağını duyurmuştu. Wirex’in Litecoin adaptasyonu sayesinde kullanıcılar Blockchain şirketlerinin ödeme kartları ile Litecoin harcayabilecekleri anlamına gelmekte. Kullanıcılar aynı zamanda onlarca farklı altkoinden istedikleri zaman Litecoin’e geçiş yapabilecekler bu da yatırım yapmış oldukları bir ICO’dan veya genel olarak sahip oldukları kripto paraları nakde çevirmeyi daha kolay bir hale getirmiş olacak.

Wirex‘in CEO’su Pavel Matveev yapmış olduğu bir açıklamada:

“Wirex sürekli olarak büyümekte olan bir platform, bu yüzden yeni servisler ve kripto para birimleri eklememiz doğal bir süreç olmakta. Litecoin’in sahip olduğu olağanüstü potansiyel ve geniş camia, piyasa içerisindeki talebi büyük miktarda arttırmakta.”

Şirketin blog sayfasında yazmış olduğu bir yazıda:

“Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen müşteri anketleri Litecoin’in sahip olduğu ünün Bitcoin’e alternatif rakip bir kripto para birimi olmasını sağlıyor. Litecoin, Bitcoin’den daha hızlı, daha düşük blockchain işlem ücretine sahip olan ve önümüzdeki aylarda küresel piyasada birçok büyük markanın internet sitesinde ödeme yöntemi olarak kabul edilme hayli muhtemel olan bir kripto para birimi olmakta.”

Wirex, böyle bir hizmet sunan sayılı ödeme kartlarından birisi olmakta.

Geçtiğimiz günlerde Lee‘nin atmış olduğu bir tweette:

“Bilgilerinize: Coinbase’in sahip olduğu Shift Visa ön ödemeli kartları Coinbase hesabınızda bulunan herhangi bir cüzdanınıza bağlanabilir. Yani sahip olduğunuz BTC cüzdanına ek olarak LTC (veya ETH/BCH) cüzdanlarınızı da kullanabilirsiniz.”

Bir başka kripto kart sağlayıcısı TenX ise yayımlamış olduğu bir blog yazısında gelecekte Litecoin ön ödemeli kartları çıkartma planlarından bahsetmişti:

“Litecoin Foundation ile yapmış olduğumuz görüşmelerde ileride ortaklaşa bir çalışmanın ürünü olarak bir marka altında ön ödemeli kart çıkarma planlarımız bulunmakta. Konu ile alakalı ayrıntılı bilgileri gelecekte sizin ile paylaşacağız.”

Litecoin eşler arası (peer-to-peer) bir kripto para birimi ve Bitcoin Core istemcisinin bir fork’u olarak GitHub üzerinden açık kaynak kodlu bir şekilde 7 Ekim 2011 yılında Charlie Lee tarafından hayata geçirilmişti. Bitcoin ile Litecoin arasında en önemli farklılıklar daha düşük blok yaratma süresi (2,5 dakika), arttırılmış maksimum koin sayısı (84 milyon), farklı bir işlem algoritması (SHA-256 yerine scrypt kullanmakta) ve değiştirilim grafik arayüzü olmakta.

Bu özellikler Litecoin’i tam da Charlie Lee’nin planladığı gibi yalnızca şahıslar için değil işletmeler için de ilgi çekici bir ödeme yöntemi olmasını sağlamıştır. Lightning Network, Alza.cz ve Wirex belki de yaklaşmakta olan Litecoin çılgınlığının habercileri olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment