Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin’in Kurucusu Charlie Lee, Litecoin İsminin Hikayesini Anlattı

Litecoin’in kurucusu Charlie Lee, bir Twitter kullanıcısının sorusu üzerine Litecoin isminin anlamını açıkladı.


Crypto Hodler isimli kullanıcı ”Litecoin ismini nasıl buldun?” sorusunu sorunca Charlie şu cevabı verdi:

”Bitcoin’e kıyasla daha hızlı ve daha kolay kullanılabilecek bir şeyi temsil edecek isim bulmak istemiştim. Litecoin ve Lightcoin aklıma geldi. Lightcoin ismini içerisindeki Light’ın ampul (light bulb) anlamını da çağrıştırdığı için sevmedim.  Lite kelimesi de biraz elit’i andırıyor. Com/org/net domainlerinin hepsi mevcuttu. Gerisi de ortada zaten.”

 

Litecoin ilk olarak, Bitcoin‘in ”altınına”, ”gümüş” olma amacıyla üretilmişti. İki koin arasında ciddi teknolojik farklılıklar mevcut. Bitcoin’in koin limiti 21 milyon iken, Litecoin’in limiti 84 milyon civarında. Bitcoin’in kullandığı algoritma SHA256 olurken, Litecoin’in kullandığı ise Scrypt. Bu farklılık Bitcoin için olan blok süresinin 10 dakika olmasını sağlarken, Litecoin için aynı sürenin 2.5 dakika olmasını sağlıyor. Bitcoin’in başlangıcı 2009 yılında oldu. Litecoin ise bunun ardından 2011 yılında dünyaya geldi.

Hem Bitcoin hem de Litecoin’in kullandığı ortak teknolojiye  Segwit veya Segregated Witness  örnek gösterilebilir. Segwit teknolojisi işlemlerdeki imza verilerini hariç tutan ve bu sayede blockchain üzerinde daha fazla alan yaratmayı hedefleyen bir yöntem.

LTC, CoinMarketCap verilerine göre 6. sırada yer almakta. LTC’nin fiyatı yakın zamanda, tahmin edilemeyen yükselişleri ve düşüşleri yüzünden manşetlere giriş yapmıştı.

Bu hafta LTC’de neler yaşandı?

  • 2 Temmuz: LTC piyasa fiyatı 80.21 dolardan açılış yaptı. Aynı gün içerisinde fiyat inanılmaz bir yükseliş yaptı ve 86.27 dolara kadar çıktı.
  • 3 Temmuz: Koin tekrar kırmızıya büründü ve 83.9 dolara indi. Ancak daha sonra öncekine nispeten daha yüksek bir sıçrama yapıp 89 dolara çıktı.
  • 4 Temmuz: Hafta içerisinde en yüksek seviyesi olan 89.12 dolara uaştı.

Basın saatine göre LTC 82.63 dolardan işlem görmekte. LTC toplam 4.737 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip ama o da piyasada düşüş yaşayanlardan bir tanesi. Son 24 saatlik grafiğe göre LTC fiyatı tamı tamına %3.41 düşüş yaşamakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment