Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litvanya Merkez Bankası Blockchain Projesi İçin Geliştiriciler Arıyor

Litvanya’nın merkez bankası da olan, Litvanya bankası (Bank of Lithuania) Cuma günü yapmış olduğu açıklamada yazılım geliştiricilerine LBChain girişiminde yer almaları için teklifte bulundu. Bu girişim “hizmet tabanlı Blockchain platformu” olarak adlandırılmakta ve Blockchain teknolojisi kullanan yeni girişimler için düzenleyici bir sandbox (bir programın çevrim içi olarak veya sistem içerisinde açık bir şekilde çalıştırılmadan önce izole edilmiş sanal bir ortamda denemelerin yapıldığı yer) olarak kullanılması amaçlanmakta.

LBChain, hem Litvanyalı hemde uluslararası şirketlere, Blockchain hakkında bilgi edinilmesi ve Blockchain odaklı araştırmaların yürütülmesine yardımcı olması amacıyla geçtiğimiz aylarda Ocak ayında duyurulmuştu.

Litvanya Bankasının o dönem yaptığı açıklamada projenin seçili bazı şirketlere “uygulanabilir düzenlemeler hakkında danışmanlık ve teknik bir platform” sunacağını söylemişti. Banka aynı zamanda projenin AB fonları tarafından finanse edildiğini de belirtmişti.

Litvanya Bankasının yönetim kurulu üyesi olan Marius Jurgilas yaptığı bir duyuruda:

“Hali hazırda birçok yazılım geliştiricisi, LBChain’e kayda değer derecede talep göstermekte. Finansal düzenleyiciler tarafından türünün ilk örneği olan bu platform, işletmelere, müşterileri ve mali sistemlerine katkı sağlayacak en gelişmiş finansal teknolojilerini denemek ve uygulamak için eşsiz bir şans vermiş olacak.”

Daha sonradan yapılan bir açıklamaya göre projenin daha geniş çaplı olan “düzenleyici finansal teknolojiler ve denetsel ekosistem ile birlikte gelişmekte olan finans sektöründeki yenilikleri takip etme” amaçlı bir girişimin parçası olduğu ortaya çıkmıştı.

Merkez bankası son yaptığı açıklamasında platformun 2019 yılında hayata geçeceğini beklediklerini belirtseler de son gelişmelerin ışığında projenin uygulama evresi önümüzdeki yaz itibari ile başlayacak gibi gözükmekte.

Litvanya Merkez bankası’nın, Blockchain ile münasebeti 2017 yılı sonbaharında, ilk olarak Initial Coin Offerings (ICO) kılavuzu çıkardığında başlamıştı. A  ynı zamanda Şubat ayında Bankanın yerel bir ICO hakkında takip başlattığı ve bu şirketin 100 milyon € kadar bir gelir elde ettiği iddia edilmekteydi. Daha sonradan açıklanan bilgilerde şirketin koinlerinin birer menkul kıymet olarak sayıldığı ortaya çıkmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment