Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litvanya Merkez Bankası: Kripto Paraları Reddetmek Kimseye Bir Şey Kazandırmayacak

Litvanya da, dünyanın diğer ülkelerin yolundan gitmeye ve kripto para piyasasında düzenlemeler yapmaya başladı. Vilnius’ta konuşan bir merkez bankası yetkilisi, kripto paraları körü körüne reddetmenin, kimseye bir şey kazandırmayacağını belirtirken, Litvanya merkezli projelerin ICO’lardan aldığı yatırım payının da yüzde 10 olduğu açıklandı. Baltık ülkelerinde, Bitcoin ve diğer kripto paraların ünü de gün geçtikçe artıyor.

Litvanya’da da Düzenleme Yolda

Kripto para piyasasının barındırdığı tüm risklere rağmen, kripto paraları ve arkalarında yatan felsefeyi anlamayı reddetmenin, kimseye bir şey kazandırmayacağını belirten yetkililer; ülkedeki kripto para sektörünün önde gelen isimleri ve ticari banka yöneticileri ile, durumu geniş çaplı bir şekilde masaya yatıracaklarının da sinyallerini verdi.

Litvanya Maliye Bakanlığı ve Finansal Suçlarla Mücadele Kurumu’nun da benzer görüşleri paylaştığı belirtilirken, Litvanya Merkez Bankası yöneticisi Ekaterina Govina, tüm herkesi bir masa etrafında toplayıp; konuyu uzun uzadıya ele alacaklarını belirtti. Govina Vilnius Üniversitesi’nde katıldığı bir panelde, şöyle konuştu:

”ICO firmaları, diğer hisse sahipleri, ticari bankalar ve bizler… Hepimiz bir masada oturup kripto paraları konuşacağız. Merkez bankası olarak bu tarz bir meselenin tartışılmasına aracılık etmemiz çok önemli. ICO’ları yapan kurumların ne olduğu, borsa güvenlik sistemlerinin son durumu ve diğer şeyler hakkında diyalog kurmak istiyoruz. Bakalım tüm bu işler, bizi nereye kadar götürecek.”

Litvanya Merkez Bankası’nın ICO’ların düzenlenmesi konusunda şimdiye dek gelenekçi bir yol izlediği biliniyor. Kripto paralar ile itibari para birimlerinin kullanıldığı finansal hizmetlerin birbirlerinden kesin bir sınırla ayrılması gerektiğini savunan Litvanya yönetimi, bununla birlikte Litvanya’yı Baltık bölgesinin Blockchain merkezi yapmak için şu ana kadar  hayli hevesli bir görüntü çiziyor. Kripto para borsalarının lisansları için talep ettikleri ücreti, dünya geneline hayli düşük tutan Litvanya Merkez Bankası; aynı zamanda kripto para firmaları ve diğer yabancı yatırımcılar için işleri olabildiğince kolaylaştırmaya çalışıyor.

Bankalar Kripto Paraları Anlamıyor

Kripto paralar ile çalışan firmalar veya girişimlerin de bankacılık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu belirten Litvanya Kripto Ekonomisi Katılımcıları Derneği başkanı Vitautas Kasheta, buna karşın ticari bankaların kripto paraların doğasını ve felsefesini anlamadığını belirtiyor.

Kasheta, bu konuda diyalogun şart olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullanıyor:

”Ticari bankalar, kripto paraların doğasını anlamıyor. Bunu, gözleri kapalı bir şekilde, riskli bir iş olarak görüyorlar ve bizden sürekli ek garantiler isteyip işlerini sağlama almaya çalışıyorlar. Kripto para şirketleri için birçok kez hesap açmayı da reddediyorlar. Bu yüzden onlarla konuşmamız gerekiyor.”

Yine konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Litvanya Bankacılar Birliği başkanı Mantas Zalatorius da, Kasheta’nın diyalog fikirlerine katıldığını belirterek, şu sözleri sarf ediyor:

”Evet, oturup karşılıklı konuşmamız şart. Bu şekilde birbirimizin iş modellerini daha iyi anlayabiliriz. Aynı zamanda bizler banka olarak müşterilerimizi korumalı, kara para aklama ve vergi kaçırma gibi işleri de göz önünde bulundurmalı ve buna göre hareket etmeliyiz. Ticari bankalar olarak hizmet vereceğimiz firmaları iyi seçmek zorundayız.”

Litvanya, Kripto Parayı Seviyor

Genelde basketbolla yaşayıp kalkan bir ülke olan bu küçük Baltık ülkesi Litvanya’da, kripto paralara karşı giderek artan bir ilginin mevcut olduğu da bir gerçek. Ülkedeki basın yayın organlarından, geçtiğimiz 3 aylık süre içinde tam 1400 adet kripto para içerikli haber servis edildi. Bu rakamın, 2017’nin ilk çeyreğinde sadece 22 olması, ülkede, kripto paralara karşı artan merağın bir göstergesi.

Vilnius Blockchain Merkezi’nin başkanı olan Eghe Nyameikshtite’ye göre ise Litvanya, ICO’lar için önemli bir durak olmaya  başladı bile. Yayınlanan son verilere göre, Litvanya merkezli kripto para firmalarının ICO’larda yapılan yatırımların yüzde 10’unu tek başına aldığı ortaya çıkarken, onları geçen sadece iki ülke var: Amerika ve Çin.

 Kripto paralara artan ilgi ile birlikte, ülkede kullanım yönünden de enteresan gelişmeler yaşanıyor. Son olarak ülkede hizmet veren ünlü bir giyim firması; ödemelerde kripto para kabul edeceğini açıklamıştı. Ödeme hizmeti sağlayıcısı Coppay vasıtası ile ülkedeki birçok büyük merkezde ödemelerde Bitcoin, Ethereum, Dash, Nem ve Steem gibi kripto paraları kabul ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment