Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

LocalBitcoins ile “Kirli Bitcoin” Aklıyorlar

Eşler arası Bitcoin borsası LocalBitcoins, yeni yayınlanan bir rapora göre kirli Bitcoin aklamak isteyenlerin en popüler yerlerinden birisi haline geldi. CipherTrace isimli araştırma firması tarafından yayınlanan rapora göre, kötü yollarla (hack, dolandırıcılık vb.) elde edilen Bitcoin’lerin gönderilme miktarının en fazla olduğu ülke Finlandiya oldu.

Kirli Bitcoin’lerin Uğrak Yeri: LocalBitcoins

Tabii ki bunda etkili olan faktör Finlandiya’nın LocalBitcoins’in merkezi olması olabilir. 2019 yılında kötü yollarla elde edilen bütün BTC’lerin %99’u LocalBitcoins aracılığıyla transfer edilmiş gibi gözüküyor. Bunun yanı sıra Finlandiya merkezli diğer kripto para borsalarına gönderilen kripto para birimlerinin %12’sinin de bunun gibi suç geçmişine sahip olduğu iddia edilmekte.

CipherTrace verilerine göre kripto para borsalarına gönderilen ve suç geçmişi bulunan BTC miktarında ikincilik ise %5,23 ile Rusya gibi gözüküyor. Rusya’da sirkülasyonda olan kirli BTC’lerin %86’sının ise Hydra Market isimli online kara borsa platformundan geldiği belirtilmekte. Bu da Rus yatırımcıların direkt olarak Hydra Market üzerinden yapılan satışlarda kullanılan BTC’leri satın almış olabileceklerini gösteriyor.

Peki bunun kullanıcılar açısından bir zararı var mı? Özellikle kripto para borsalarından hacklenen veya fidye yazılımlarla elde edilen BTC’lerin çoğunlukla kolluk kuvvetleri tarafından takip edildiği biliniyor. Binance gibi büyük borsalar da bu tip takipte olan BTC’ler borsaya gönderildiğinde bunlara kolluk kuvvetlerinin emri ile el koyabiliyor.

Nitekim benzer bir olay Ukrayna’da yaşanmış ve kullanıcı bütün kripto parasını kaybetmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment