Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

LUNA ve UST Çöküşüne Ne Sebep Oldu?: Nansen Raporu

Blockchain analitik platformu Nansen, LUNA ve UST çöküşünü derinlemesine incelediği bir rapor yayınladı.

Nansen, 27 Mayıs tarihinde LUNA ve UST çöküşünün nasıl ve kimler tarafından gerçekleştirildiğini ele alan bir rapor yayınladı. 7 Mayıs ile 11 Mayıs 2022 tarihleri arasındaki işlem verilerine odaklanan rapora göre, LUNA ve UST çöküşünün arkasında bir saldırganın olduğuna dair söylentilerin aksine UST’nin depeg olmasında yedi cüzdan rol oynadı.

Resim
Nansen tarafından tespit edilen 7 cüzdan adresi

Rapor, tespit edilen yedi cüzdan adresinin arkasındaki kişilerin ekosistemdeki bazı güvenlik açıklarını tespit ettiğini ve UST’nin depeg olmasından doğan arbitraj fırsatlarını değerlendirerek bunu kendi çıkarları için kullandıklarını ortaya koydu.

Nansen‘in;

“Az sayıda cüzdan ve bu cüzdanların arkasındaki muhtemelen daha da az sayıdaki kişi, UST ve diğer stablecoinler arasındaki pariteyi düzenleyen Curve likidite protokollerinde dengesizliklere yol açtı.”

ifadelerine yer verdiği rapora göre cüzdan sahipleri, fonlarını Anchor protokolünden toplu olarak çekti ve Wormhole altyapısını kullanarak Ethereum’a (ETH) köprüledi. Bu sayede UST’yi destekleyen Curve havuzlarının sığ likiditesinden yararlanan bu kişiler daha sonra Curve’deki fiyatlandırma farklılıklarından yararlanmak için merkezi ve merkeziyetsiz borsalarda alım-satım pozisyonları açmaya devam etti.

On-chain kanıtlara dayanan ve depeg’e yol açabilecek off-chain olayların dikkate alınmadığı raporda yatırımcılar üzerindeki etki, cüzdanlar arasındaki net kayıpların dağılımı,
ve UST’yi destekleyen Bitcoin (BTC) rezervlerine ne olduğu sorusu ele alınmadı.

Verilere göre 40 milyon dolar yatırımcı fonunun kaybına yol açan LUNA ve UST çöküşü, kripto para piyasasında toplamda 380 milyar dolarlık bir kayba sebep oldu.

Çöküşün ardından CEO Do Kwon tarafından ağı kurtarmak için sunulan ve topluluk tarafından onaylanan öneri doğrultusunda Terra ağının yeni zinciri, TSİ bugün 9.00‘da blok üretmeye başladı.

Listelenmeye başlamasının ardından bazı borsalarda 30 dolar seviyelerine kadar yükselen yeni Terra 2.0 ağının merkeziyetsiz kripto para birimi Luna, CoinMarketCap verilerine göre haberin kaleme alındığı sıralarda 5,42 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!