Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard CEO’su Libra’dan Niye Ayrıldıklarını Açıkladı

Mastercard CEO’su Ajay Banga, Facebook’un dijital para projesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Banga bu açıklamaları sırasında Mastercard’ın Libra projesinden neden çekildiğiyle ilgili de bazı ipuçları verdi.

Güven Meselesi

Mastercard bundan birkaç ay önce Facebook’un Libra projesinden ayrılma kararı aldı. Mastercard CEO’su Ajay Banga, Financial Times’a yaptığı açıklamalarda bu ayrılık süreciyle ilgili bazı bilgiler verdi.

Kendisinin yaptığı açıklamalara göre Facebook ile Mastercard arasındaki anlaşmazlık ilk olarak yasal mevzulardan çıktı. Banga’nın açıklamalarına göre Mastercard Libra’nın tamamen yasal bir proje olmasını istiyor, Libra projesi yüzünden herhangi bir yasayı ihlal etmek istemiyordu. Ancak şirket CEO’sunun açıklamalarına göre Facebook yetkilileri bu konuda herhangi bir söz veremediler.

Mastercard müşterilerine sunduğu hizmetlerden ötürü her ülkenin para aklama, veri güvenliği gibi konularla ilgili yasalarını incelemek ve bu yasalara uyum sağlamak zorunda. Ama Banga’nın açıklamalarına göre Facebook’un Libra projesinden sorumlu olan isimler, Mastercard’a bu konular hakkında yazılı bir güvence vermediler.

Projenin Yapısı

Banga’nın yaptığı açıklamalara göre Mastercard’ın Libra’dan ayrılmasının tek sebebi yasal konular değildi. Görünüşe göre Mastercard bir noktadan sonra Libra projesinin yapısını da onaylamamaya başladı.

Banga’nın açıklamalarına göre Libra projesi aslında insanlara yeni bir ödeme metodu sunmayacak, yalnızca bir aracı işlevi görecek:

Finansal katılım oranının yüksek olabilmesi için devletin size belli bir para birimiyle ödeme yapabiliyor olması lazım. Sizin bu para biriminin yapısını anlayabiliyor, bu para birimini pirinç vs. almak için kullanabiliyor olmanız gerekiyor. Ama eğer size Libra ile ödeme yapılacaksa, aldığınız bu Libralar Calibra adlı cüzdana aktarılacaksa, siz daha sonra pirinç vs. almak için bu Libraları yine itibari paraya dönüştürmek zorunda kalacaksanız…Ben bu tasarımı pek anlayabilmiş değilim.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment