Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard’ın Yeni Patenti Kredi Kartlarını Açık Bir Blockchain’e Ekleyebilir

Ödeme devi Mastercard, halka açık belgelerin belirttiğine göre, POS cihazlarında ödeme kartlarını güvenli bir şekilde doğrulamak için kamusal blockchain’lerin kullanımını araştırıyor.

ABD Patent ve Marka Ofisinde (USPTO) yapılan ve perşembe günü yayımlanan bir patent başvurusuna göre, Mastercard, “kamuya açık bir blockchain” üzerinden kullanıcıların ödeme yaptığına dair kanıt bilgilerini doğrulamak için bir sevk ve geri iade kullanım yolu üretmiş.

Belge, iki yönlü yöntemin öncelikle bir ödeme kartının görüntüsünü kodladığını, daha sonra da bir kamusal ve özel anahtarla şifrelemenin ardından blockchain’de sakladığını açıklıyor. Bir ödeme yapıldığında beliren geri alma isteği üzerine, sistem resmin şifresini çözmek için sağlanan özel anahtarları kullanır, böylece işlem doğrulanabilir.

Bu sistemi POS cihazlarıyla entegre etmek isteyen Mastercard, kartın fiziksel olarak sunulması gerekmediğinden işlemlerin güvence altına alınacağını ve kullanıcıların ödeme kimliklerinin cihazdan sıyrılıp çalınmasından endişe duymamalarını söylüyor.

Mastercard, belgede şöyle diyor:

“İşlem, bir makine tarafından okunabilen kodun satış noktası cihazına (POS cihazı) gösterilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir; bundan dolayı, böyle bir kodun sızdırılma ihtimali, kodun bulunduğu ekran veya yüzey daha kolay kontrol edilebildiği için, daha güçlü bir şekilde önlenebilir: Kod ekranı kolayca korunabilir, bir cüzdan veya cebin içerisindeyken de tamamen gizlenebilir.”

Her ne kadar bu tasarımdan gerçek bir ürünün çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor olsa da, proje Mastercard’ın ana kart işinde görülen ortak bir sorunu potansiyel olarak iyileştirmek adına halka açık bir blockchain kullanması için sergilediği kayda değer bir çabayı gözler önüne seriyor. Bazı kaynaklara göre, ATM’lerde ve tüm satıcılar arasındaki satış noktalarında görülen kart kimliği sızıntıları, dünya çapında yılda 2 milyar doların çalınmasına sebep oluyor.

Buna ek olarak, Mastercard’ın bir başka blockchain tabanlı keşfi ve patent başvurusu da, tüketicilerin seyahat güzergahlarını ve rezervasyon taleplerini acentelere yayabilmeleri için bir blockchain inşa etmeyi amaçlayan yeni bir patent başvuru belgesinde duyurulmuştu.

Yayınlanan bilgilerin kamuya açık kalması, acentelere potansiyel müşteriler için blockchain üzerinden teklif verme şansı sunarak otel ve uçak bileti rezervasyonu toplamada kullanılan mevcut internet sayfası modelini değiştirmeyi deneyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment