Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Meksika Finansal Kuruluşları Kripto Para Konusunda Uyardı

Meksika’nın merkez bankası, maliye ve kamu kredileri bakanlığı ve bankacılık düzenleme kurumundan oluşmak üzere üç finans otoritesi, 28 Haziran’da ortak bir bildiri yayımlayarak ülkedeki finansal kuruluşların kripto paralar ile bağlantılı hizmet sunma yetkisinin olmadığını fakat kripto paraların gelişiminin “takip edileceğini” açıkladılar.

Meksika’daki finans otoritelerinin açıklaması, ülkenin en zengin üçüncü ismi Ricardo Salinas Pliego tarafından yapılan açıklamadan sonra geldi. Banco Azteco’nun ana şirketi Grupo Salinas’ın yönetim kurulu başkanı olan Salinas, pazar günü Banco Azteco’nun “Meksika’da Bitcoin’i kabul eden ilk banka olmak için” çalıştığını söyledi.

Kripto paraların riskleri hatırlatıldı

Merkez bankası, maliye bakanlığı ve bankacılık düzenleme kurumu; kripto paraları değişim aracı, tasarruf aracı veya daha farklı bir yatırım türü olarak kullanmanın barındırdığı riskleri hatırlatarak bunların ülkede yasal birer ödeme aracı olarak kabul görmediğini belirtti.

Bu doğrultuda finansal kuruluşların Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP gibi dijital varlıklar ile bağlantılı hizmetler sunma yetkisinin olmadığı, aksi yönde hareket eden kuruluşların yaptırıma maruz kalacağı vurgulandı.

İzinsiz stablecoin kullanımına yasak

Meksika’daki otoriteler, değeri genelde itibari para gibi bir dayanak varlığa sabitlenmiş stablecoinler hakkında da uyarıda bulundular. Meksika’da kamudan stablecoin aracılığıyla mevduat almaya henüz izin verilmediği, gerekli yetkiye sahip olmadığı halde bu yönde faaliyet gösteren kuruluşların ilgili yaptırımlara maruz kalacağı belirtildi.

Latin Amerika’nın en büyük kripto para borsası olan ve merkezi Meksika’da bulunan Bitso’nun CEO’su Sergio Vogel, mayıs ayında katıldığı First Mover yayınında ülkede dolar ile bağlantılı stablecoinlere duyulan talebin büyümeye başladığını söylemişti. Bitso, mayıs ayında fazladan 250 milyon dolar yatırım alıp 2.2 milyar dolardan değerlendirilmeye başladı.

Meksika’nın finans otoriteleri, kripto paralar ile ilgili yayımladıkları bildiride bunların “gelişimini ve bunların temelinde yatan teknolojinin potansiyel kullanım alanlarını takip etmek için birlikte çalışmayı” sürdüreceklerini açıkladılar.

Ülkenin maliye bakanı Arturo Herrera, pazartesi günü düzenlediği basın konferansında kripto paraların finans sistemi içerisinde kullanımının yasak olduğunu ve bunun yakın zamanda değişmeyeceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!