Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merge Güncellemesi Gerçekleşti: Ethereum İçin Sırada Ne Var?

Ethereum (ETH) ağı üzerinde bugün gerçekleşen The Merge güncellemesi bir dönüm noktası oldu. Peki bundan sonra satın alınacak bir beklenti yok mu? Aslına bakarsanız tüm bu güncelleme serüveninin en önemli adımları henüz gerçekleşmedi ve gelecekte bizi beklemeye devam ediyorlar.

Geçtiğimiz aylarda Ethereum konferasında konuşan kurucu Vitalik Buterin, The Merge tamamlandıktan sonra planlanan güncellemelerin sadece yarısının bitmiş olacağını ifade etmişti. Yani gelecekte bizi bir bu kadar daha güncelleme bekliyor diyebiliriz ve henüz en önemlileri hayata geçirilmiş değil. Haberin devamında Ethereum yol haritası referans alınarak yapılmış güncellemeleri sıralı bir şekilde görebilirsiniz.

The Surge: Ethereum’u Ölçeklendirmek

“The Surge”, Sharding (parçalama) ve Rollup’lar dahil olmak üzere katman 2 (layer 2) veya tamamlayıcı yan ürünlerin oluşturulmasını sağlayarak ağı daha ölçeklendirilebilir hale getirecek. Bu sayede kullanıcıların Ethereum ağında çalışmasının kolaylaşması planlanıyor.

Ethereum’a kapasite ve hız artışı sağlayacak asıl güncelleme olan The Surge içerisinde Sharding gibi kritik bir algoritmayı barındırıyor. Bu yenilik ile birlikte ağ “shards” olarak bilinen küçük parçalara bölünecek. Yeni tasarıma göre aynı blockchain içindeki veriler parçalanarak özünde birden fazla mini blockchain oluşturması amaçlanıyor. Bugün gerçekleşen The Merge güncellemesi, Sharding için bir hazırlık niteliği taşımaktadır.

The Verge: Ölçeklendirmenin Sınırlarını Zorlamak

The Surge’den sonraki aşama olarak karşımıza The Verge çıkıyor. Sınır olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu tanım Ethereum üzerinde depolama ve ölçeklendirme sorunlarına odaklanacak. Ethereum, Verkle Trees (Verkle Ağaçları) algoritması sayesinde çok daha küçük prova boyutlarına izin veren ve işlem başına depolama konusunda sınırları genişleten bir yapıya sahip olacak.

Daha çok veri alan daha düşük boyutlu işlemleri optimize edecek bu algoritma belki de hız konusunda Ethereum’u ileriye taşıyacak en ciddi güncellemelerden biri olabilir.

The Purge: Ethereum Geçmişinden Arınıyor

The Purge, geçmiş veri depolamalarını ve teknik borcu azaltarak protokolü basitleştirmeyi amaçlayan bir dizi güncellemeyi ifade ediyor. Bu sayede ağ tıkanıklığının en az seviyeye indirmek ve blockchain üzerinde daha fazla işlemin işlenmesine olanak sağlamak hedefleniyor. Ayrıca The Purge ile birlikte özellikle The Merge öncesi dönemden kalma zaman aşımlarını onarmak için EIP-4444 algoritması ağa tanıtılacak. Devreye sokulan yeni algoritma sayesinde düğümlerin (node) p2p ağındaki bir yıldan daha eski olan geçmiş bloklara hizmet vermeyi durdurması planlanıyor. Buterin’e göre bu işlemden sonra Ethereum ağı saniyede 100.000 işlem yapabilecek kapasiteye yükselecek.

EIP-4444’ten sonra gelecek yeni düğümler, ağı genesis bloğu yerine en son tamamlanan kontrol noktası bloğundan senkronize edecek şekilde çalışmaya başlayacak. Ayrıca geçmiş verilere erişim o noktadan sonra JSON-RPC aracılığıyla açık talepte bulunan protokol düzeyinde geliştiriciler tarafından kullanılır hale gelecektir.

The Splurge: Biraz Eğlenme Vakti

Şimdilik planlanan son güncelleme aşaması olan The Splurge, Buterin tarafından “eğlenceli şeyler” olarak tanımlanıyor. Hava atmak, gösteriş yapmak olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu kavram temelde ağın sorunsuz şekilde çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Zorlu süreçlerin geride kalmasının ardından yumuşak geçişler, MEV tanımlamaları ve protokol güncellemeleri gibi akış kontrollerini sağlayacak olan The Splurge bilinen son adım olarak karşımıza çıkıyor. Genel bir yelpazeyi kapsayan ve diğer güncellemelerden biraz farklı olan bu aşama, Ethereum geliştiricilerinin şov perdesi olarak tanımlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!