Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merge İle Birlikte İlk 20 Kripto Para Arasında PoW Tabanlı 3 Kripto Para Kaldı: Sektör Kurumların Eline Mi Geçiyor?

En yüksek piyasa değerine sahip ilk 20 kripto para biriminin neredeyse tamamının İş Kanıtı (PoW) sistemine sahip olması yatırımcıları endişelendiriyor.

Merge güncellemesinin TSİ bugün gerçekleşmesinin ardından Ethereum’un da PoW sisteminden PoS (Hisse Kanıtı) sistemine geçişi ile beraber en yüksek piyasa değerine sahip ilk 20 kripto para birimi içerisinde Bitcoin (BTC) ve Dogecoin (DOGE) ve Ethereum Classic (ETC) olmak üzere yalnızca 3 PoW kripto para bulunuyor. Başta Bitcoin maksimalisti Michael Saylor olmak üzere birçok finans şüphecisi, yatırımcıların özellikle PoS kripto paralara yönlendirildiğini iddia ediyor.

28 Haziran tarihinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’in Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü söylemesinden sonra piyasada gelişen PoW sisteminin açıklarına ve çevreye olan etkilerine dair endişeler, bazı piyasa şüphecileri tarafından bir propaganda olarak yorumlandı.

Uzmanlara göre özellikle kripto para piyasasına çok daha aşina olan Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) kripto para piyasasına olan sempatisine karşı SEC tarafından geri plana atılması ve SEC’nin kripto paraların büyük bir çoğunluğunu menkul kıymet olarak kabul etmesi kripto para piyasasını bekleyen farklı ajandalar olduğunu gösteriyor olabilir.

Öte yandan son dönemlerde popülerleşen kripto para madenciliğinin enerji tüketimine ve çevreye olan negatif etkilerine dair iddiaların çürütülmesi ve Tornado Cash vakası yatırımcıları nereye doğru sürüklendiklerini düşünmeye sevk ediyor.

Finans şüphecileri halihazırda mahremiyet ve özgürlüğü sağlayan gerçek anlamda güvenli bir sistemin giderek daha fazla sermayedarların ve kurumların tekeline geçtiğini ifade ederek yakında kripto paraların amaçlarını yitireceğini iddia ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!