Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM: Merkez Bankaları Beş Seneye Kendi Dijital Paralarını Çıkaracaklar

IBM ve OMFIF tarafından ortaklaşa yapılan bir araştırmaya göre merkez bankaları zamanla dijital para kullanmaya başlayacaklar.

Merkez bankalarının dijital paralar hakkındaki görüşlerini değerlendiren araştırmacılar, yakın gelecekte merkez bankası destekli dijital paralar görebileceğimizi düşünüyorlar.

Merkez Bankalarından İlgi

IBM ve OMFIF işbirliğiyle yürütülen araştırmaya göre Dünya genelindeki merkez bankaları dijital paraları yakından incelemeye başladılar.

Merkez bankaları, politikacılar ve finans uzmanları birkaç yıldır “merkez bankası destekli dijital para” fikrini tartışıyor, değerlendiriyorlardı. IBM tarafından yapılan araştırmaya göre ise merkez bankaları bu konuya artık çok daha ciddi bir tavırla yaklaşıyorlar. OMFIF yöneticilerinden Philip Middleton konu hakkında şu yorumu yapıyor:

Merkez bankası destekli dijital para fikri artık teknik uzmanların, filozofların tartıştıkları bir şey değil. Bu konu artık yakın vadeli reformların bir parçası haline geldi.

Hangi Bankalar?

Bu araştırmaya göre merkez bankaları beş yıl içerisinde kendi dijital paralarını geliştirmeye başlayacaklar. Ancak bunu her merkez bankası yapmayacak.

Araştırmacılara göre özellikle G20 üyesi ülkelerin merkez bankaları dijital para fikrine hala temkinli yaklaşmaya çalışıyorlar. IBM’in araştırmalarına göre merkez bankası destekli dijital para projelerini özellikle ekonomisi zayıf ülkelerde görebiliriz. IBM yöneticilerinden Saket Sinha da konu hakkında şu yorumu yapıyor:

Topladığımız bilgiler ışığında merkez bankalarının kendi dijital paralarını çıkarmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment