Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankaları Yanıtladı: Kripto Para, Altının Yerini Alacak mı?

İsviçre merkezli banka UBS, her yıl düzenlediği rezerv yönetim semineri anketinin 27.sini düzenledi. 30’a yakın merkez bankasının katıldığı ankette, merkez bankalarının %16’sı “Kripto paralar, bir güvenli liman olarak altının yerini alacak mı?” sorusuna, “Bilmiyorum.” yanıtını verdi.

UBS, Nisan-Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenmiş ve 28 Haziran-1 Temmuz tarihli seminerde sunulmuş anketin sonuçlarını açıkladı. Katılımcı merkez bankalarının isimleri açıklanmazken, bunlara dijital ve kripto paralar ile ilgili birkaç farklı soru yöneltildi.

Dijital merkez bankası paralarına genel bakış

  • Merkez bankalarının %39’u, G7 ülkelerinden birinin gelecek 3-5 yıl içerisinde perakende amaçlı bir dijital merkez bankası parasını kullanıma sokmuş olmasını bekliyor.
retail-cbdc-ubs
“1-3 yıl” %22, “5-7 yıl” %26, “8 yıl veya daha uzun” %13, “Asla” %0

  • Katılımcıların %43’ü, yine G7 ülkelerinden herhangi birinin toptan amaçlı bir dijital merkez bankası parasını 3-5 yıl içerisinde kullanmasını bekliyor.
wholesale-cbdc-ubs
“1-3 yıl” %39, “5-7 yıl” %4, “8 yıl veya daha uzun” %4, “Asla” %9

  • Perakende amaçlı dijital paralar, doğrudan hane ve işletmelere; toptan amaçlı dijital paralar ise sadece belli başlı finansal kurum ve hizmet sağlayıcılarına ulaştırılacak.

  • “Kurumunuzun, bir dijital para projesine ne zaman dahil olmasını bekliyorsunuz?” sorusuna; temsilcilerin %29’u “halihazırda bir pilot çalışmasına dahil olduklarını” söyleyerek yanıt verdi.
cbdc-involvement-ubs
“1-3 yıl” %17, “3-5 yıl” %8, “5-7 yıl” %17, “8 yıl veya daha uzun” %8, “Niyeti yok” %21

CBDC, Amerikan dolarının tahtını sallayacak mı?

  • “Merkez bankalarının, bir CBDC üretmek için temel motivasyonları neler?” şeklindeki çoktan seçmeli soruya, katlımcıların %70’i “perakende ödeme sistemini iyileştirmek” yanıtını verdi. “Özel stablecoin ve kripto paralardan kaynaklanan baskıya yanıt vermek” yanıtı ise %57 ile dördüncü sırada yer aldı.

key-motivations-ubs


  • Yine çoktan seçmeli bir soruya göre merkez bankalarının %71’i, bir dijital merkez bankası parasının en büyük riskinin, “bankacılık sistemindeki aracıları ortadan kaldırmak / finansal istikrarı etkilemek” olduğunu düşünüyor.

key-risks-ubs


  • Merkez bankalarının %4’ü, Amerikan dolarının rezerv para birimi konumunu bir CBDC yüzünden kaybedebileceğini düşünüyor.

  • Bununla bağlantılı olarak, merkez bankalarının %20’si, Çin’in kendi parasını dijitalleştirmesiyle birlikte dijital yuanın önde gelen bir rezerv para birimi olabileceğini belirtti.

currency-impacts-ubs

Kripto paralar, altının yerini alabilir mi?

  • Merkez bankalarının %57’si, üretecekleri dijital merkez bankası paralarının yatırım trendleri üstünde kayda değer bir etkisinin olmasını beklemiyor.

  • Bunların, Bitcoin gibi diğer dijital paralara yatırım yapma baskısını artıracağını” düşünenlerin oranı ise %14.

cbdc-investment-ubs


  • Merkez bankalarının %84’ü, kripto paraların “bir güvenli liman olarak altının yerini almayacağını” düşünürken, “Bilmiyorum” yanıtını verenlerin oranı %16 oldu.

cryptocurrency-gold-ubs


  • “Bir merkez bankasının, kripto paralara yatırım yapmak için ne gibi bir motivasyonu olabilir?” sorusuna, katılımcıların %83’ünden “Kriptoya yatırım süreci ve bu yatırımın yönetimi hakkında bilgi edinmek” yanıtı geldi.

  • Aynı soruya, katılımcıların %28’i bu varlıklar ile geleneksel enstrümanlar arasındaki korelasyonun zayıf olduğunu, %11’i ise kripto paraların altına alternatif olduğunu ve Batılı finans sistemine karşı bağımsızlık sunduğunu söyleyerek yanıt verdi.

crypto-investment-motivation-ubs

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!