Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankasına Göre Kripto Paralar Sınıfta Kaldı

Singapur merkez bankasının başkaın Ravi Menon, kripto paraların geleceğin finans ekosisteminde yer almayacağını düşünüyor.

Singapur’un merkez bankası olarak görev yapan MAS’ın başkanı Menon, “Dijital para olabilecek dört aday var.” dedi.

Singapur Fintech Festivali’nde konuşan Menon’a göre bunlar, özel olarak üretilen kripto paralardan, merkez bankası dijital paralarından (CBDC), tokenlaştırılmış banka yükümlülüklerinden ve kapsamlı şekilde regüle edilmiş stablecoinlerden oluşuyor.

Menon, kripto paraların dijital para sınavında sınıfta kaldığını çünkü bunların “bir değişim aracı veya değer saklama aracı olarak kötü performans gösterdiğini” söyledi. MAS Başkanı, kripto para “fiyatlarında keskin, spekülatif dalgalanmalar olduğunu ve birçok kripto para yatırımcısının kayda değer kayıplar yaşadığını” ekledi.

Singapur merkez bankası, doğru şekilde regüle edilmiş stablecoinlerin CBDC’lere destek olabileceğini düşünüyor. Menon, bunlara örnek olarak StraitsX’in stablecoin’i ile Paxos Digital’ın Singapur’da ihracını planladığı yeni stablecoin’i gösterdi.

MAS ve birkaç global banka tarafından sürdürülen Project Guardian kapsamında global likiditeyi büyütmek, sınır ötesi işlemleri hızlandırmak ve finans piyasalarındaki verimliliği artırmak için dövizler, tahviller tokenlaştırılıyor.

Menon’un açıklamalarına göre günümüzdeki mevcut dijital varlık ağları, yasal belirsizlik ve birlikte çalışabilirlik konusundaki eksiklik sebebiyle zorluk yaşıyor. MAS, bu sorunu çözmek için Global Layer One (GL1) girişimini başlatıyor.

Menon, Global Layer One ile “sınır ötesi işlemlerin sorunsuz şekilde yapılabileceğini, tokenlaştırılmış varlıkların ilgili yasal gerekliliklere uygun şekilde, global likidite havuzları arasında alınıp satılabileceğini” söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!