Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkeziyetsiz Borsa GMX ve Token’ı Yükselişte: Uniswap’ı Geride Bıraktı

Merkeziyetsiz kripto para borsa (DEX) GMX, günlük işlem ücreti hacmi bakımından Uniswap’ı (UNI) geride bıraktı.

FTX çöküşünün ardından merkezi borsalara olan güvenin azalmasıyla adeta parlayan bir yıldıza dönüşen GMX, Uniswap gibi sektörün öncü platformları geride bırakmayı başardı. Delphi Digital tarafından sağlanan veriler, GMX’in geçtiğimiz pazartesi günü işlem ücretlerinden 1,15 milyon dolar kazanarak Uniswap’in 1,06 milyon dolarlık kazancını geçtiğini ve birinci sıraya yerleştiğini ortaya koydu.

Eylül 2021’de Ethereum katman-2 (L2) çözümü Arbitrum‘da yayına giren GMX, o günden bu yana böyle bir başarıya imza atamamıştı. Fakat son veriler gösteriyor ki bu henüz yaklaşık 1 senelik DeFi protokolü, dYdX ve Aave gibi önde gelen borsaları bile geride bırakmayı başardı. Son bir aylık verilerin bütününe bakıldığında GMX 5. sıraya yerleşti ve hemen arkasından Convex Finance ve Flashbots geldi.

GMX’in ağ destekçisi Arbitrum 30 gün içerisinde işlem ücretlerinden 985 bin dolar ve Avalanche (AVAX) ise 540 bin dolar gelir elde etti. 30 günlük verilere bakıldığında Uniswap’ın halen daha liderliğini koruduğu ve 54 milyon dolar kazanç elde ettiği görülüyor.

Öte yandan CoinGecko verilerine göre aylık bazda Uniswap’in yerel tokenı UNI bu ay %16 düşerken GMX’in yerel token’ı ise %4 değer kazandı. Analistlere göre GMX’in UNI’ye göre daha iyi performans göstermesi GMX sahiplerinin tüm işlem ücretlerinin %30’unu alırken UNI sahiplerinin ise işlem ücretlerinden pay almamasından kaynaklanıyor. Ayrıca GMX’in Binance üzerinde vadeli işlem paritesinin olmaması token’ın yükselişini kolaylaştırıyor.

GMX, son 30 gün içinde token sahiplerine 4,7 milyon dolar dağıtarak tüm merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) arasında dördüncü en büyük ödemeyi gerçekleştirdi.

Öte yandan GMX’in yerel token’ı son 24 saatlik periyotta %13,7 yükseliş yaşadı ve diğer kripto para birimlerinden daha iyi performans gösterdi. GMX, yazım esnasında 46,44 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!