Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Merkeziyetsiz’ Borsa IDEX, Tam KYC Protokolüne Geçiş Yapıyor

Dünyanın en popüler merkeziyetsiz kripto para borsası olan IDEX, tam doğrulama sistemine geçeceğini duyurdu. IDEX son dönemlerde yaptığı bir kaç değişiklik ile gerçekten de ‘merkeziyetsiz’ mi soruları ile gündeme gelmişti ve görünüşe göre platform bu ünvanını kaybedebileceği tehlikeli hamleler yapıyor. Borsa geçtiğimiz tarihlerde regülatörlerle olan uyum sorunları nedeniyle New York eyaletindeki kullanıcılara hizmet veremeyeceğini duyurmuştu. Borsanın son zamanlarda açılımını yaptığı, ”pragmatik merkeziyetsizlik” olayı bir çok kripto para topluluğu üyesinden tepki çekti.

IDEX Tam KYC’ye Geçiş Yapıyor

Bir kripto para borsasının KYC (Müşterini Tanı) modelini genişletiyor veya bunu uyguluyor olması aslında haber niteliği taşımayan bir olay. Ancak bu platformun merkeziyetsiz bir borsa olan IDEX olması durumunda, olay birazcık değişiyor. Merkeziyetsiz borsalar kripto para devriminin anarşizmini tam olarak yaşatan, gizlilik odaklı kripto para platformları olmalarından dolayı, daha az avantaja sahip olsa da merkeziyetsiz olmaları ve kimlik gereksinimleri olmaması dolayıyla başka bir güruh tarafından oldukça tercih edilen platformlardı.

IDEX’in tam KYC modeline geçmesinden sonra en yakın rakibine attığı 7 katlık farkın azalacağı düşünülmekte. KYC modeline geçişini açıklayan IDEX, konu hakkında şunları ifade etti:

”Merkeziyetsizlik bir spektrum üzerinde mevcut ve eğer sisteminiz veya uygulamanız herhangi bir merkezi parçaya sahip olmazsa, bu regülasyona maruz kalabilir.” Aurora tamamiyle merkeziyetsiz bir finansal sistem kurmak için çalışıyor ancak oraya giden yol bu önemli kontrolleri geçmeyi gerektiriyor. IP bloklama işleminin yanı sıra, IDEX bundan sonra KYC/AML kurallarını da uygulayacak.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment