Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

META, Yapay Zeka (AI) Modellerinin Değerlendirilmesi İçin Oasis Labs (ROSE) İle Ortaklık Kurdu

Oasis Lab resmi Medium hesabından yaptığı paylaşımda, yapay zeka modellerindeki adilliğini ve güvenilirliğini denetlemek için Meta ile ortaklık kurduklarını açıkladı.

Facebook adının Meta olarak değiştirilmesiyle başlayan süreç, şirketin bir çok alanda Web3 destekli atılımlar yapmasıyla devam ediyor. 28 Temmuz günü Oasis Lab resmi Medium hesabından yapılan paylaşıma göre, iki şirket arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Oasis Lab’ın ilk açıklamasında “türünün ilk örneği” olarak bahsedilen bu yapay zeka platformu, ilerleyen zamanlarda Meta platformunda sıkça kullanılacak gibi görünüyor.

Oasis Lab tarafından yapılan açıklama detayları ise şöyle:

Meta’nın teknoloji ortağı olarak Oasis Labs, Meta şirketi Instagram’daki kullanıcılardan gönüllü olarak ırklarını veya etnik kökenlerini paylaşabilecekleri bir ankete katılmalarını istediğinde, kullanıcılar tarafından paylaşılan bilgileri korumak için ‘Güvenli Çok Taraflı Ölçümleme (SMPC)’ kullanan bir platform oluşturdu.

Oasis Lab bu platform projesinin global çapta tüm bireylerin yaşamlarını olumlu etkileyeceğine ve bir bütün olarak topluma fayda sağlayacağına inanıyor:

 Türünün ilk örneği olan bu platform, bir yapay zeka modelinin adil olup olmadığını belirlemede önemli bir rol üstlenecek. Platformda kullanılan şifreleme teknikleri, kullanılacakları ölçekte emsalsizdir.

Üçüncü tarafların kullanıcılar tarafından paylaşılan verilere erişimini kısıtlayan bu platform, bir Web3 mimarisine yakışır şekilde kullanıcıların kendi verilerine sahip olmaları imkanını tanıyor. Meta şirketindeki yetkili Yapay Zeka Direktörü Esteban Arcaute konuyla ilgili yaptığı açıklamada,” bu yenilikçi platform anket verilerinin yürütülmesi, toplanması ve ölçümünde kullanılması konusunda daha fazla küresel erişilebilirlik, denetlenebilirlik ve şeffaflık sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.

Meta ile kurulan bu ortaklığın açıklanmasından kısa bir süre sonra Oasis Network (ROSE) token %25 oranında artış gösterdi. Rose, bu yazının kaleme alındığı esnada 0.06105 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!