Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft, Blockchain Tabanlı Merkeziyetsiz Kimlik Sistemini Uyguluyor

12 Şubat Pazartesi günkü bir blog yazısında duyurduğuna göre Microsoft, Blockchain tabanlı merkezi olmayan kimliklerle (DID’ler) Microsoft Authenticator uygulamasını birleştirme planlarını açıkladı.

Microsoft, herhangi bir merkezileştirilmiş kurum tarafından denetlenmeyen ve kişinin “kendi dijital kimliklerinin tüm ögelerini” tam olarak kontrol edebilmesini sağlayarak özel veri depolamasını garanti altına alan yeni bir dijital kimlik modeli sunmayı düşünüyor.

Merkezi olmayan kimlik sistemleri için bir takım standartları değerlendirdikten sonra Microsoft, Blockchain teknolojisi ve protokollerinin görev için “uygun” olduğuna karar verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bazı halka açık Blockchainler (Bitcoin [BTC], Ethereum, Litecoin) DID’lerin kök salmasını sağlamak, DPKI işlemlerinin kaydetmek ve onaylamak için sağlam bir temel oluşturuyor”.

Microsoft, kimlik bilgilerini ve kripto paraları yönetmek için Microsoft Authenticator uygulamasına DID desteği eklemeyi planlıyor. Şirketin dediğine göre Ağustos 2016’da başlatılan Microsoft Authenticator uygulaması, milyonlarca insan tarafından kullanılıyor.

Günümüz Dünyasına Hitap Eden Kimlik

Merkeziyetsiz kimlik uygulamasına Microsoft’un bu kadar ilgi göstermesi aslında şaşırılacak bir şey değil. Çünkü her insanın bir kimliği vardır. Ve kimlik diğer tüm ihtiyaçlarımız gibi vazgeçilmez bir unsur. Çünkü dünyanın herhangi bir yerinde kim olduğumuzu kanıtlamak için kimliğimize muhtacız. Peki Türkiye’de geçerli ancak başka bir ülkede anlamı olmayan bir kimlik sizin o ülkede kendiniz olduğunuzu kanıtlamanızı nasıl sağlayacak? Ya da bir devlet yetkilisine ait kart gördüğünüzde ona ne kadar güvenirsiniz? Sahte kimlik ile size gelen birini nasıl fark edersiniz? Bir kimliğin üzerindeki bilgiler ile oynanmadığını nasıl anlarsınız?Tüm bunların yanında kimliğinizi kaybettiğinizde kendinizi nasıl ifade edersiniz? İşte tüm bu problemler ve durumların çözümü için Blockchain tabanlı bir kimlik sistemi kullanılabilir. Blockchain’in değiştirilemez oluşu, sürecin tamamının görülebilirliği(kimisinde) ve merkeziyetsizliği günümüz dünyasının kimliklerinin ihtiyacı olan özellikler. Bu gelişme ile de görüyoruz ki Microsoft da bu ihtiyaca öncü olmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bunların yanında Kanada’da Blockchain bazlı kimlik sistemleri konusunda çalışma yürütmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment