Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft Ethereum Tabanlı Coco Protokolünü Yayınladı

Teknoloji şirketi Microsoft, Confidential Consortium(Coco) anlaşmasını yayınladı. Bu anlaşma sayesinde arttırılmış güvenlik ile birlikte büyük ticari şirketler Ethereum Blockchain’i üzerinden bilgi işleyebilecek.

Microsoft Azure Baş Teknoloji Sorumlusu Mark Russinovich yaptığı resmi açıklamada:

“Coco, şirketlere ölçeklenebilirlik, dağıtılmış yönetim hakkı ve ihtiyaç duydukları gizliliği sağlıyor. Bunu yaparken de güvenlikten ödün vermeyen alternatif bir yaklaşıma sahip.” diye konuştu.

Coco’nun en özgün taraflarından biri ise Intel’in güvenilir yürütme alanı (TEEs) gibi yerel donanım tabanı kullanarak zincir dışı Ethereum Blockchain ekosisteminde bilgilerin çözümlenmesini kolaylaştırmasıdır. Yani bilgilerin Ethereum Blockchain’i dışında da işlenmesine izin vererek büyük verilerin işlenmesi sırasında Ethereum Blockchain’ininden daha yüksek performans alınmasını sağlamaktadır.

Ayrı ekosistemlerde verileri işleyerek, Microsoft’un merkezi olmayan uygulamaları için daha işlevsel ve esnek bir altyapı sağlıyor.

Blockchain Yardımıyla Bilgi İşlemek

Coco’nun Intel TEE’nin sistemine benzer bir öneri sunduğunu söylemiştik. Bu benzerliğin yanı sıra Coco, akıllı kontratlar ve Ethereum protokolünü odak alarak bilgiyi işliyor.

Daha da önemlisi Coinbase ortak kurucularından Fred Ehrsam’ın belirttiğine göre, Ethereum’un Coco gibi zincir dışı altyapılara ihtiyacı var. Bu altyapılar sayesinde büyük oranda bilgi, ticari organizasyonlar için kolaylıkla işlenebiliyor.

Mojix’in önceki başkanının açıklamasına göre, var olan Ethereum protokolünün kullanılması merkezi olmayan uygulamaların daha verimli olarak çalışmasına yardımcı oluyor.

Zincir Dışı Ölçeklendirme Çözümleri

Ethereum’un zincir dışı ölçeklendirme çözümlerine ihtiyaç duyduğu oldukça belli. Bu sayede 10 milyon kullanıcı merkezsiz uygulamaları daha verimli şekilde kullanabilir.

Ehrsam’ın belirttiğine göre:

“Bunlar bilgisayar biliminin ve oyun teorilerinin kafa karıştıran sorunlarıdır. Bu sorunların çoğu ise daha önce çözülmemiştir. Tahmini tamamlama zor ve oldukça uzak görünebilir. Büyük uygulamalar sadece zincir üzerinde yürütülemez. Onların zincir dışı ölçeklendirme çözümlerine ihtiyacı var. Ölçeklendirme iyileştirmelerini birleştirirken doğru tahminler yapmak zor olsa da, 2018 yılının sonunda 1 ila 10 milyon kullanıcı uygulamasına izin verecek şekilde 100 kat daha fazla bir iyileşmeden bahsedebiliriz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment