Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft ve IOTA Veri Paylaşımını Değiştirecek

Gün geçtikçe büyüyen IOTA adlı girişim Microsoft, Fujitsu ve 20 farklı şirketle bir araya geldi. Ortaklığın sonundaysa Internet of Things (IoT) projesi kapsamı altında kurulacak olan bir yazılım satış platformu hazırlanacak. Bunu diğer platformlardan farklı yapan bir şey var; veri tamamen paylaşımlı kayıt teknolojisi (distributed ledger) ile saklanacak.

Kullanıcıların verilerini güvenli bir şekilde paylaşıp istedikleri zaman satabileceği proje, hack ve benzeri olaylara tamamen dayanıklı bir platformdan oluşuyor. IOTA’nın paylaşımlı kayıt ağına yüklenen bilgiler, birbirinden bağımsız ve yüksek miktardaki node’lara dağıtılarak ataklara karşı güçlendirilmiş hale getirilecek.

IOTA şu anda Coinmarketcap adlı kripto para istatistik sayfasında piyasa değeri bakımından 8. sırada ve 4.2 milyar $’lık bir büyüklüğe sahip. Koini diğerlerinden ayıran önemli bir özelliği var: kayıtlı bilgilerin merkezi olmayan bir şekilde dağıtımı için yeni bir teknik kullanılıyor. Birçok şirket tarafından kullanılan standart Blockchain teknolojisi yerine IOTA, Tangle adlı bir yöntemi tercih etmiş.

IOTA’nın ortak kurucuları Dominik Schiener ve David Sønstebø’nün söylediğine göre Tangle teknolojisi Blockchain’e göre çok daha gelişmiş bir ölçeklenebilirlik ve tamamen ücretsiz bakiye transferleri imkanı tanıyor. Tangle’ın nasıl çalıştığını görmek isteyenler için ilginç bir online interaktif demo bile hazırlanmış. Sønstebø aynı zamanda projenin başlangıcıyla ilgili bir açıklamada da bulunmuş:

“Veri dağıtım platformumuzu yayınlamaktan büyük heyecan duyuyoruz. Bu proje gelecekteki araştırma, yapay zeka ve verinin ‘demokratikleştirilmesi’ gibi alanlarda büyük bir örnek olabilir.”

Projede Büyük Şirketlerin de Rolü Var

Microsoft ve Fujitsu’nun dışında projenin gösteriminde birkaç büyük şirket daha yer alacak. Bunlardan bazılarıysa Accenture, Bosch, Deutsche Telekom ve PwC olarak sıralanabilir. Microsoft’ta blockchain uzmanı olan Omkar Naik de şirket adına “IOTA Foundation’ın yeni veri paylaşım platformu projesinde yer almaktan büyük şeref duyuyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Bu yeni nesil teknoloji, birbirine bağlı ve akıllı bir dünyanın oluşumunu hızlandıracak, aynı zamanda Blockchain teknolojisinin de önüne geçerek kullanıcılarımızın yaşadığı gerçek dünya sorunlarına yenilikçi çözümler, uygulamalar ve denemeler getirecek.”

Projenin deneme versiyonu 2018 Ocak ayına kadar çalıştırılmaya devam edecek. Bu süreç boyunca IOTA, şirketlerin ve bireysel kullanıcıların platformdan nasıl yararlanabileceğini göstermek adına birçok blog yazısı yazacağının ve örnek senaryolar oluşturacağının sözünü vermiş.

IoT cihazlarını IOTA ağına bağlayan standart düzey internet kullanıcıları da satış platformunda bilgilerini para karşılığında paylaşma fırsatına sahip olacak. Bu da herkesin yerel trafik yoğunluğu veya hava durumu istatistikleri gibi bilgileri paylaşarak para kazanabileceği anlamına geliyor.

Projede yürütülecek olan ilk denemeler için IOTA bütün verilerin ‘eşit değerde’ tutulacağını, ancak bunun gelecekte değişebileceğini söylüyor. Schiener konu üzerinde şöyle bir açıklamada bulunmuştu:

“Konseptin işe yaradığını kanıtlamak için yapılacak olan bu denemede bütün veriler eşit değerde tutulacak. Sonraki denemelerde ise veriye değer biçen basit bir teklif mekanizması oluşturduk, bu da daha kompleks veri setlerinin sorgulanmasını kolaylaştıracak.”

Kaynak: The Next Web
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment