Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Microsoft’u Dolandırıp Bitcoin Alan Hırsız Tutuklandı

26 yaşındaki Ukraynalı Volodymyr Kvashuk, dev yazılım şirketi Microsoft’u dolandırmaya yönelik çalışmaları nedeniyle 18 ayrı suçtan hapis cezası aldı. Ağustos 2016 yılında Microsoft’ta yazılım mühendisi olarak görev yapan Kvashuk’un şirketten neredeyse 10 milyon dolar para çalıp bunun bir kısmını Bitcoin (BTC) ile örtbas etmeye çalıştığı öğrenildi.

Volodymyr Kvashuk, 2016-2018 yılları arasında Microsoft’ta yazılım mühendisi olarak görev yaptı. Kvashuk, şirkette görev aldığı dönemlerde Microsoft’un geliştirdiği online satış platformunun test çalışmalarında görev aldı. Kvashuk projeden ayrıldıktan sonra bile platforma erişim sağlayabiliyordu. 26 yaşındaki şahsın bu erişimi kullanarak yüklü miktarda CSV (örnek olarak dijital hediye çekleri gösterilebilir) çaldı. Kvashuk daha sonra bunları İnternet üstünden satışa çıkardı.

1.6 milyon dolarlık ev aldı

Kvashuk, öncelikle kendi hesabını kullanarak 12 bin doları kendi hesabına aktardı. Daha sonraki işlemlerinde de para aktarmaya devam eden Kvashuk, kimliğinin fark edilme olasılığından kurtulmak için başka çalışanların hesaplarını kullanarak eylemlerine devam etti.

Kvashuk’un para aklamak için başvurduğu yöntemlerden biri Bitcoin mixerlarını kullanmak oldu. Kvashuk, 7 ay kadar bir sürede yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki Bitcoin’i kendi hesabına geçirdi. Kvashuk, daha sonra bu tutarların hediye olarak gönderilmesini sağlayan birtakım formlar doldurarak yaptığı soygunu gizlemeyi yine başardı. Daha sonra elde ettiği parayı lüks yatırıma harcayan Kvashuk, 1.6 milyon dolarlık bir ev ve 160 bin dolarlık Tesla araba aldı.

“Microsoft’u dolandırmaya çalışmadım”

Hakkında dava açılan Kvashuk, duruşması sırasında eski şirketi olan Microsoft’u “dolandırmak gibi bir niyetinin olmadığını” söyledi. Kvashuk’un şirketten çaldığı milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin ile lüks bir yaşam sürdüğü biliniyor.

Hapis cezasına çarptırılan ve 8.3 milyon dolar tazminat ödemesi kararlaştırılan suçlunun hapisten çıktıktan sonra sınır dışı edilebileceği öğrenildi. ABD Vergi Dairesi (IRS) özel ajanı Ryan L. Korner, milyonlarca dolarlık soygun yapan Kvashuk hakkında şu mesajı verdi:

“Bugün alınan mahkeme kararı, İnternet’ten para çalıp bu suçu Bitcoin ile örtbas etmenin mümkün olmadığını göstermiştir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!