Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mike Hearn: Bitcoin Cash, Bitcoin’in Hatalarını Tekrarlıyor

Bitcoin’in geliştirici ekibinde yer alan ancak 2016 yılında yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle görevinden ayrılan Mike Hearn, sessizliğini ünlü internet sitesi Reddit’te bozdu.

Bitcoin’deki görevinden ayrıldıktan sonra yeni bir kripto para girişimi olan R3 isimli firmada çalışmaya başlayan Hearn, Bitcoin forku olan Bitcoin Cash’ten, blokların kapasitesine kadar birçok konuda merak edilenlere yanıt verdi.

Hatırlatmak gerekirse, David Hearn’in ekipten ayrılmasına neden olan süreç aslında Bitcoin’in protokolü ve blok kapasiteleri idi. Arkadaşı ve yine ekibin önemli isimlerinden biri olarak Gavin Andresen ile blok kapasitesini arttıracak bir hard fork’un yazılımını dahi hazırlayan Hearn’in bu teklifi kabul görmeyince ikili; 2016’nın ilk aylarında işten ayrıldılar.

Hearn daha sonra ise Bitcoin’in başarısız olduğunu söyledi ve bunu da topluluğu ile arasındaki sorunları çözememesine bağladoğını belirtti.

Şimdi ise, Bitcoin Cash ile alakalı gündem iyiden iyiye kendini gösterirken, konuyla ilgili konuşan Hearn, o kadar da iyimser olmadığını belirtti ve Bitcoin Cash’in de, orijinal Bitcoin projesinin hatalarını tekrarlamaya devam ettiğini belirtti.

Hearn, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Bitcoin Cash, bana şu anda feci bir şekilde Bitcoin’in 2014’teki halini hatırlatıyor. Bunun, hiç de iyi şeyler çağrıştırmadığını düşünmekteyim.”

Hearn, Bitcoin Cash’in aynı 2014’teki Bitcoin gibi resmi bir denetim mekanizmasının eksikliğini çektiğini belirtirken, topluluk ile ilgili son gelişmelerin Reddit, Twitter, Facebook gibi platformlarda paylaşıldığını ve özellikle Reddit üzerinde olumsuz yorumların kolayca sansürlenebildiğini belirtti ve bu durumun bir sorun yaşattığını ifade etti.

Bitcoin Cash ile ilgili gerçek bilgileri ve gelişmeleri takip etmek ve konu ile ilgili etkileşime katılmak için; Bitcoin Cash kullanıcılarına moderatör gücü ve etkisinin sınırlı kalacağı, topluluk ile alakalı gelişmelerin gerçek manada tartışılabileceği başka bir forum bulmaları gerektiğini tavsiye eden Hearn, bunun yapılmasının daha iyi olacağına inandığını ifade etti.

Bitcoin Cash’in de kendi hard forkunu gerçekleştirmek için planlar yaptığını söyleyen Hearn, ekibin bunu yaparken gerçek nabzı bir türlü tutmadığını veya tutamadığını da sözlerine ekledi. Ekibin ve topluluğun biraz daha cesur olması gerektiğini belirten Hearn, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

”Kendinizi biraz daha özgürleştirip radikal düşünmekten vazgeçmeyin. Bu düşünceniz genel kanının aksi yönünde de olabilir. Hiç sorun değil. Satoshi’nin olmasını istediği ve hayal ettiği yoldan yürümeye çalışın.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment