Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyarlarca Dolarlık Kripto Para Dolandırıcılığı: Sözde OneCoin Lideri Tutuklandı

New York içerisindeki ABD’li savcılar, yatırımcılardan ”milyarlarca” dolarlık yatırım çaldığı ve piramit şeması işlettiği gerekçesiyle OneCoin projesinin ”en üst düzey liderini” tutukladığını açıkladı.

New York Güney Bölgesi Federal Savcılığı (SDNY), Ruja Ignatova ve Konstantin Ignatov isimli iki ismi e-dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama suçlarından suçlu buldu ve bu ikilinin içerisinde ABD vatandaşlarının da bulunduğu yatırımcıları kripto paraları kullanarak ”milyarlarca dolar” dolandırdığını ifade etti.

Ignatov bu haftanın başlarında Los Angeles Uluslararası Havalimanı içerisinde e-dolandırıcılık suçundan soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Yapılan basın açıklamasına göre davaya bakan savcılar OneCoin’in bir piramit (ponzi) yapısı olduğunu ve üyelerin projeye başka üyeler dahil edebilmesi için onlara komisyon verildiğini vurguladı. Yapıya göre sisteme yeni dahil edilen kişilerin de kripto para paketleri satın alması gerekiyordu ve OneCoin o tarihlerde dünya çapında 3 milyondan fazla üyeye sahip olmasıyla da tanınmaktaydı.

OneCoin temel olarak şirket tarafından işletilen sunucuları ile token kazımı yaptığını iddia etmekte ve fiyat büyümesinin organik olduğunu vurgulamaktaydı ancak basın açıklamasına göre bunların hiçbiri doğru değil. Ignatova’nın konu hakkında yayınladığı bir e-posta ile ”şirketten kaçmak için bir stratejiye” sahip olduğunu söylediği de iddia edilmekte.

ABD’li savcı Geoffrey Berman konu hakkında yaptığı açıklamada bu ikilinin ”yalanlar ve sahtekarlıklar üzerine kurulu bir kripto para şirketi ile yatırımcıları milyarlarca dolarlık dolandırdığını” vurguladı.

”Onlar büyük kazançlar ve minimal risk vaat etti ancak iddia edilene göre bu işletme tamamiyle yalanlar üzerine kurulu ve sıfır ile birlerden ibaret bir piramit yapısıydı. Sanıklar zengin olurken, yatırımcılar kurban haline getirildi.”

Ignatov mahkeme tarafından tutuklanırken, Ignatova ise  henüz yakalanamadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment