Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mimblewimble Gizlilik Teknolojisini Kullanacak İlk Kripto Para Birimi Beam, Artık Aramızda!

3 Ocak 2019 tarihi, Bitcoin blockchain ağında üretilen ilk BTC’nin 10. yıl dönümü olmanın yanı sıra, başka bir konuda da önemli bir tarihi simgeliyor. Bir süredir dillerde olan ve oldukça önemli bir protokol olarak ifad edilen ‘mimblewimble‘ gizlilik teknolojisini kullanan iki kripto para biriminden birisi olan Beam, bugün itibariyle yeni bir kripto para birimi olarak kripto para sektörüne giriş yapmış oldu.

Kripto para işlemlerini gizli ve gerçek anlamda ‘takip edilemez’ yapacağı belirtilen mimblewimble protokolü, ilk olarak 2016 yılının yaz döneminde ortaya çıkmıştı ve o zamandan beri ilgi ile beklenmekteydi.

Grin isimli başka bir kripto para birimi söz konusu gizlilik protokolünü 2016 yılında kuramsallaştırmış olsa da, 2018 yılının Mart ayında tasarlanan Beam, ondan iki sene önce yarışa başlamış olan Grin’den daha önce piyasaya çıktı. Grin kripto para biriminin geliştiricileri ise 15 Ocak tarihinde beklenen projeyi piyasaya süreceklerini belirttiler.

Söz konusu projeler, kripto para sektörünün önde gelen isimlerinden Jameson Lopp tarafından da tanıtılmıştı.


İki proje temelde oldukça benzer olsa da, Beam, projenin sonunda bütün işlemleri kar amacı gütmeyen bir vakfa devretmeyi planlarken, Grin ise tamamen topluluk tarafından yapılan bağışlar ile fonlanmakta. Beam’in resmi GitHub sayfasında yer alan bilgilerde de görülebileceği üzre, kullanıcılar kendileri için ”hangi bilgilerin mevcut olacağını ve bunların hangi partilerle paylaşılacağını” seçebilecek ve kendi kişisel verileri üzerinde tamamıyla kontrol sahibi olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment