Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MIT Blockchain Teknolojisiyle Diploma Bastı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 100’den fazla mezun öğrenciye ekim ayının ortalarında başlayan bir proje dahilinde Blockchain-tabanlı dijital diploma bastı. Bu proje 2016 yılında Blockcerts’i oluşturarak ortaklık kuran MIT ve yazılım şirketi Learning Machine tarafından oluşturuldu.

Enstitü, diplomaların özel bir uygulama ile basıldığını duyuran bir açıklama yayınladı. Bahsi geçen “uygulama” mezun olan öğrencilerin diplomalarının “değişiklik korumalı” (belgede herhangi bir değişiklik yapılamaz) ve “onaylanabilir” olmasını sağlıyor. Öğrenciler bu diplomaları potansiyel işverenlerle veya başka bir kurumla rahatlıkla paylaşabilecek.

MIT Dekan Yardımcısı Mary Callahan’a göre bu projeyi başlatmalarının en temel sebebi, öğrencilerin kendi belgelerinden kendilerinin sorumlu olmalarını sağlamak:

“En başından beri en temel motivasyonlarımızdan biri, öğrencilerimizin kendi belgelerinden kendilerinin sorumlu olabilmesini sağlamaktı. Bu proje sayesinde öğrenciler kendi kayıtlarına sahip olabiliyor ve (belgelerini) istedikleri kişiyle güven içinde paylaşabiliyorlar.”

Kısa Detaylar

Blockcerts sistemi, ilk kez Bitcoin’de kullanılmaya başlayan Blockchain teknolojisini kullanıyor. Sistem, maliyet, kullanım kolaylığı ve hızından ziyade güvenliğe önem veriyor. Sistem, okulun sertifikanın dijital kaydını yaptığını göstermek için zaman damgalı bir işlem kullanıyor. Bu işlem sayesinde öğrenci, diploması üzerinde “sahiplik kanıtı” gösterebiliyor.

Learning Machine kurucusu ve başkanı Chris Jagers’a göre MIT, “kurum yok olsa bile varlığını sürdürmeye devam edecek bir resmi kayıt” basan ilk okullardan biri.

“MIT, kurum ortadan kalksa bile varlığını sürdürmeye devam edecek resmi bir belge basan ilk üniversiteler arasında. İnsanlar kendi resmi belgelerine sahip olabilir ve onları kullanabilir. Bu büyük bir değişiklik.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment