Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MIT-IBM Raporu: Bitcoin, İtibari Paradan Daha Rahat Takip Edilebilir

Bitcoin’in blockchain ağındaki değiştirilemezlik, şeffaflık ve anonimlik özellikleri sansürsüz işlemlerin önünü açsa da, analistler bunun aslında yeterince gizli işlem olanağı sunmadığını ortaya koydu. Özellikle regülatörler ve kripto para birimleri arasında devam eden ”kara para aklama, terör finasmanı” savaşları, kripto paraların sadece kötü amaçlar için kullanıldığı illüzyonunu sergiliyor.

MIT ve IBM Watson Al Lab tarafından fonlanan, Elliptic isimli araştırma firması tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre ise, Bitcoin sandılığı kadar gizlilik sunmuyor ve daha rahat takip ediliyor.

Araştırma temel olarak 200.000’den fazla işlemi incelemeye aldı ve bankacılık kurumlarının yasa dışı işlemleri fonlayıp fonlamadığını gözetledi. Araştırma sonucuna göre kara para aklamayı önlemeye yönelik mevcut regülasyonlar kurumları veya kişileri bunu yapmaktan alıkoymazken, blockchain teknolojisinin böyle bir amaç için kullanılması durumunda çok daha fazla yardımcı olabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar blockchain’in sağladığı şeffaflığın nakit paradan daha fazla takip edilebilirlik sunduğunu ve böylece aslında kara para aklamanın bu yöntemle çok daha zor olduğunu vurguladı.

Bitcoin bugüne kadar regülatörler tarafından çoğunlukla yasa dışı işlemleri fonlamak için kullanıldığı şeklinde eleştirilse de, durum aslında itibari paralar için çok daha kötü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment