Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MIT Technology Review: Güvenli Olarak Vurgulansa da, Blockchain ”Hala” Hacklenebilir!

19 Şubat tarihinde MIT Technology Review tarafından yayınlanan yeni bir makaleye göre, güvenli olarak lanse edilen blockchain teknolojisi hala hacklenme olaylarına maruz kalabilir. Söz konusu kaynak ABD’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan MIT tarafından hazırlanmakta ve akademik alanda ciddi bir saygınlığa sahip.

MIT, konu hakkında yaptığı araştırmada blockchain teknolojisinin tahmin edilemez insan davranışına güvenen ve dayanan karmaşık bir ekonomik sistemi temsil ettiğini vurgulamakta. MIT bu sebepten ötürü kripto paraların tanıtılmasından bu yana akıllı kontrat platformlarında ve kripto para borsalarında meydana gelen çeşitli güvenlik ihlallerine dikkat çekti ve 7 Ocak tarihinde Coinbase kripto para borsasında yaşanan çifte harcama olayını mercek altına aldı.

Hem sistem içerisindeki istenmeyerek yapılan hataların ve sistemsel açıkların, hem de insan faktörünün blockchain teknolojisini dokunulmaz yapmaktan çıkardığını belirten MIT araştırmacıları, konu hakkında şunları belirtmekte:

”Kısacası, blockchain teknolojisi uzun bir süredir sahip olduğu güvenlik ile tanıtılsa da, belirli şartlar altında bu saldırılara oldukça maruz kalabilmekte. Bazen kalitesiz uygulamalar bu konuda suçlanabilirken, bazen de kasıtsız yazılım hataları buna sebep olmakta. Başka zamanlarda ise kodlar arasında yaşanan etkileşimin karmaşık sonuçları, blockchain ekonomisi ve insanların aç gözlülüğü bunlara sebep olabiliyor.”

Blockchain ve kripto para şirketleri tarafından bug bounty olarak adlandırılan ve sistemsel açık bulunması karşılığında bulanlara ödül verilen projelerin de yapıldığına dikkat çeken araştırmacılar, 2018 yılında kripto paralarla ilgili sistem açıklarında beyaz şapkalı hackerlar olarak tanınan güvenlik açıklarını tespit eden kişilere 878.000 dolar ödül dağıtıldığını da vurguladı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment