Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mitch Steves: Facebook Kullanıcıları Blockchain Aracılığıyla İçeriklerinin Kontrolünü Geri Alabilir

RBC Capital Markets 21 Mart’ta yaptığı açıklamada, blockchainin sosyal medya kullanıcılarının kişisel verileri ve içeriklerinin kötüye kullanılması gibi problemlere çözüm olabileceğini söyledi.

Devam eden Facebook gizlilik skandalı sonrasında CNBC’ye konuşan RBC analisti Mitch Steves online veri bütünlüğü konusunda uzun vadede gidilen yerin blockchain olduğunu söyledi.

Steves, Fast Money‘e verdiği demeçte, “Gelecekte, kendiniz gibi herhangi biri fotoğraflarını Facebook’a vermek zorunda değil.” dedi.

“Bunun yerine, fotoğrafı belli insanlarla paylaşabilir, ardından fotoğrafınızı izleyebilir ve bilgilerinize erişebilen herhangi biriyle paylaşılmadığından emin olabilirsiniz.”

Blockchain teknolojisi şimdiye kadar ana akım sosyal medyanın teknik oluşumlarına girmemişken, Steemit gibi arkadaşlık sitelerinde blockchain temelli sistemler görülmeye devam ediyor.

Steves’in de belirttiği gibi, blockchain teknolojisi ne kadar şeffaflık sunsa da, Facebook kullanıcıları, halen verilerinin internet üzerinden nasıl yayılacağı konusunda tam bir güce sahip olamayacak.

“Blockchain’in çözemediği tek sorun, verileriniz üzerinde yapılacakları durdurmanıza izin vermemesidir.” Steves, üçüncü taraflara, gizlilik ayarları sebebiyle erişilemeyen içeriklerin paylaşılması konusuyla devam etti.

“Blockchain alt yapısı ile çalışan Facebook’un fotoğrafınızı bazı reklamverenlere satmaya karar vereceğini varsayalım. Bu işlemin gerçekleşeceğini görebileceksiniz, ancak daha en başta gerçekleşen bu işlemi önleyemeyeceksiniz.”

Ancak verilerinizi teslim ettiğiniz bir platformun yine sizin verileriniz ile attığı adımlara müdahale edemeyecek olsanız bile şimdiki sisteme nazaran Blockchain sayesinde Steves’in de bahsettiği gibi kimin bu veriler ile ne yaptığı hakkında bilgi sahibi olacaksınız ve bu bilgiler doğrultusunda platformu kullanmaya devam edip etmemek size kalmış olacak.

Ayrıca Ocak ayında Facebook, “aldatıcı reklam” olarak tanımladığı kripto para reklamlarını kendi platformunda yasaklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment