Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monero Hashrate’i Hard Fork Sonrası İnanılmaz Bir Düşüş Yaşadı

Toplam piyasa hacmine göre dünyanın en büyük on üçüncü kripto para birimi konumundaki Monero, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen hard fork nedeniyle gündeme gelmeye devam ediyor. Söz konusu güncelleme geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru 9 Mart tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmişti.

Hard fork temel olarak dört önemli değişikliği beraberinde getirdi ancak bunların şüphesiz en önemlisi ASIC cihazlarının ağda kazım yapmalarının engellenmesi ve ASIC cihazlarının madencilik gücünün azaltılması oldu.

Yapılan bu değişiklik sonucunda ağdaki madencilerin sayısında ve hashrate konusunda da ciddi değişiklikler yaşandı. 2Miners isimli analiz firmasının sunduğu verilere göre, Monero’nun hashrate’inde güncellemeden bu yana ciddi bir değişiklik yaşandı. PaperBlockchain’in aktardığı başka bir veriye göre düşüş %80’den daha fazla gözüküyor.

Source: 2miners

Gizlilik odaklı kripto para birimi Monero daha önceki tarihlerde de ASIC madenciliğinin önüne geçebilmek için benzer bir güncelleme yaşamıştı. Tarihsel veriler iki güncellemenin de benzer sonuçlar verdiğini gözler önüne sermekte ve topluluğun bir kısmı Monero’nun şuan için ASIC madenciliğine karşı verdiği ilk savaştan galip çıktığını düşünüyor.

Ilheoi isimli Reddit kullanıcısı tarafından açılan gönderideki verilere göre, Monero ağının hashrate’ini çoğunlukla Botnet’ler, FPGA’lar ve ASIC cihazları oluşturmaktaydı ve şuan ASIC cihazlarının gidişi ağı ciddi bir oranda etkiledi. Birçok kullanıcı bu düşüşü olumlu olarak görse de, bir ağın hashrate’i ne kadar düşük olursa o ağa yapılabilecek %51 saldırısı ihtimali de o kadar artar ve bu durum şuan Monero için bile tehlikeli duruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment