Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Morgan Stanley: Merkez Bankaları Kripto Parayı Faiz İçin Kullanabilirler

Morgan Stanley araştırmacıları yeni bir rapor yayınladılar ve Dünya üzerindeki merkez bankaların, zamanı geldiğinde hükümet tarafından desteklenen kripto paraları olası ekonomik krizlerle başa çıkmak için kullanabileceklerini belirttiler.

Hükümet destekli kripto paraların merkez bankalara ne gibi faydalar sunabileceğini ele alan yazıda merkez bankaların kripto paraları özellikle faiz alanında kullanabilecekleri vurgulanıyor. Morgan Stanley araştırmacılarına göre bir merkez bankası, kripto para sayesinde faiz politikalarını finansal kurumlar gibi aracılara değil doğrudan para arzına uygulayarak negatif faiz oranını rekor seviyelere çekebilir.

Stratejist Sheena Sha’nın yönettiği Morgan Stanley araştırma ekibi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Teorik olarak, %100 oranında dijital olan bir para sistemi daha derin negatif faiz oranlarına yol açabilir. Bu da belli başlı merkez bankalarına epey cazip geliyor.”

Peki merkez bankaları bunu şimdi neden yapamıyorlar da dijital bir para birimi kullanılırsa yapabiliyorlar? Çünkü şu anda merkez bankaları yukarıda belirttiğimiz gibi belli başlı politikaları doğrudan para arzına değil, finansal kurumlar gibi aracılara uyguluyor. Ancak Shah ve ekibine göre dijital bir ekonomiye sahip bir ülkenin merkez bankası, faiz politikasını sirkülasyondaki mevcut para arzının tamamına aynı anda uygulayabilir. Yayınlanan rapordan bir kesit:

“Serbestçe dolaşan kağıt ve madeni paralar merkez bankalarının negatif mevduat oranı dayatmalarını zora sokuyor. Nakit paranın dijital hali ise teorik olarak negatif mevduat oranlarının herhangi bir ekonominin sirkülasyonundaki her bir paraya uygulanmasını sağlayabilir.”

Böylesine dijital bir ekonomi, merkez bankalara gerçekten ciddi bir güç getirebilir ancak bu tarz bir para sisteminde artık nakit kullanılmayacağı, yani güvenli bir ‘liman’ olmayacağı için, insanlar nakit paranın alternatifi olarak merkezsiz kripto paralara da geçiş yapabilirler.

Çünkü böyle bir sistemde yaşayan insanlar, merkez bankasının negatif faiz uygulamaya başlayacağına dair söylentiler çıkmaya başladığı anda servetlerini korumak için Bitcoin’e veya başka bir kripto paraya geçiş yapabilirler. Tabii bu karar büyük ölçüde söz konusu varlıkların ne kadar oynak (fiyat bazında) olduklarına bağlı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment