Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mt.Gox Mağdurlarına Bu Ay 3,2 Milyar Dolarlık Bitcoin Dağıtılacak: Olası bir düşüş kapıda mı?

2014 yılında büyük bir siber saldırıya uğrayan ve 850 bin Bitcoin çaldıran Mt. Gox borsası, mahkeme kararına göre bu Bitcoin’lerin 137 bin tanesini kullanıcılarına bu ay sonu geri ödemeye başlayacak.

Kripto para piyasalarının ilk önemli borsalarından bir tanesi olan Mt. Gox, 2010 yılında kuruldu ve 2014 yılındaki büyük hack olayına kadar özellikle Asya’da ki kripto para kullanıcıların öncelikli olarak tercih ettiği borsa konumundaydı. 2014 yılında yaşanan söz konusu hack saldırısı sonucunda 850 bin Bitcoin çalındı ve borsa iflas etti. Binlerce kullanıcısı ve milyonlarca doları zarara uğratan borsa geçtiğimiz 9 senelik süreç içerisinde onlarca mahkeme ile boğuştu ve bir şekilde fonları kurtarmanın yollarını aradı. Bu mahkeme süreçlerinden bir tanesinde Mt. Gox borsasına ait unutulmuş bir soğuk cüzdanda 200 bin adet Bitcoin olduğu tespit edildi ve mahkeme süreci sonucunda bu Bitcoin’leri 137 bin tanesinin mağdur kullanıcılara dağıtılmasına karar verildi.

Mt. Gox borsasından sorumlu hukuk bürosunun 6 Temmuz 2022 tarihinde alacaklılara gönderdiği “Geri Ödeme Sürecine Dair Bilgilendirme” metninde, tasfiye heyetinin, tasfiye planına uygun olarak ağustos ayının sonunda ilk geri ödemeleri başlatacağı bilgisine yer verildi. Elimizdeki veriler ışığında bakıldığında borsanın hacklendiği tarihte kullanıcılara ait olan binlerce Bitcoin’in ortalama alış fiyatının 200 dolar ile 800 dolar seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz. Şuan ki Bitcoin işlem fiyatı olan 24 bin dolar seviyesi göz önünde bulundurulduğunda söz konusu 137 bin Bitcoin’in yaklaşık %7.000 (yüzde yedi bin) civarında bir karlılık oranıyla kullanıcılara geri iade edileceği görülüyor.

Düşüş Dalgası Yaratacak Mı?

Hem kripto para piyasalarında hem de global ölçekte ekonomik belirsizliklerin yaşandığı bu günlerde, büyük karlılık oranlarıyla geri alınan bu Bitcoin’lerin sahipleri tarafından satılmaması için pek bir sebep yok. Yine de bir çok yorumcunun söz konusu Bitcoin’lerin kilitlerinin açılması sonucunda piyasa üzerinde büyük bir düşüş etkisi yaratacağını düşünmesi biraz abartı ve gerçek dışı tahminler olarak yorumlanabilir.

Geçtiğimiz günlerde Luna (Terra) krizi esnasında 80 bin Bitcoin‘lik satışın fiyatı neredeyse 13 bin dolar düşürdüğünü ve Mt. Gox tarafından kilitleri açılacak 137 bin Bitcoin’in çok daha derin bir krize yol açacağını düşünmek objektif şekilde veriler incelendiğinde doğru olmayabilir. Çünkü Luna krizi beklenmedik bir sorundu ve şok etkisiyle zincirleme olarak bir çok kripto para şirketini etkiledi. Bu bilinmez şok dalgası piyasada korku yaratıp fiyatları düşürmüş olsa da söz konusu Mt. Gox Bitcoin’leri hem önceden kripto topluluğu tarafından bilinen bir gelişme olacak hem de kilidi açılacak bu Bitcoin’ler piyasa yapıcı şirketlerin likiditesi ile bağlantılı olmayacak. Bunun yanı sıra günlük Bitcoin işlem hacmine bakıldığında görülecektir ki 137 bin Bitcoin’in günlük hacimdeki yeri %8’lik bir paydayı kapsamaktadır. Tek seferde açılsa bile çok düşük bir hacme tekabül eden olan %8’lik bir baskı payına sahip olacak bu Mt. Gox Bitcoin’leri, borsa avukatlarının açıklamasına göre büyük ihtimalle tek seferde değil kademeli olarak kullanıcılara gönderilmesi planlanıyor.

Son olarak belirtmek gerekirse herkesin bildiği bir tarihin ve olayın fiyatlanması genellikle beklentiyi al haberi sat şeklinde gerçekleşebilmektedir. Bu durumda ise herkesin bariz şekilde düşüş beklediği bir ağustos sonu senaryosunda, Mt. Gox kilitlerinin açılmasından sonra piyasalar üzerinde ters bir hareketin gelme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!