Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Müşterilerine Milyonlar Kazandırırken Kendisinin Bir Hissesi Bile Yok

New York borsasının simgelerinden, Wall Street’te en çok fotoğrafı çekilen adamın hikayesini duydunuz mu? Müşterileri için yüz milyonlarca dolarlık alım satım yaparken kendisinin bir tane bile hisse senedi olmadı. Bu Wall Street’in Einstein’ı Peter Tuchman’ın hikayesi.

Piyasanın durumunu mimiklerinden anlayabileceğiniz kadar fotojenik ve çılgın saçları ile Wall Street‘in Einstein’ı lakabına layık görülen broker Peter Tuchman, 30 yılı aşkın bir süredir New York borasında çalışıyor. Mimikleri ve farklı tarzı ile adeta bir karikatür görünümü veren Tuchman, yıllarca hatırı sayılır derece haber ve yazıya eşlik edecek fotoğrafları ile Wall Street’in simgelerinden biri haline geldi.

Peter Tuchman Twitter hesabında kendini “New York Borsasının en ikonik brokerı Wall Street’in Einstein’ı, Wall Street’e en çok fotoğrafı çekilen adam, sanat koleksiyoncusu” olarak tanımlıyor. Peki, belki de çoğu kişi tarafından yalnızca fotoğraflardan tanınan; ismi dahi bilinmeyen bu adam aslında kim?

Farklı bir adam

Peter Tuchman, tam tarihi bilinmemekle birlikte 1957-58 yıllarında New York’ta doğdu. Yüksek öğrenimini Massachusetts Üniversite’sinde ekonomi ve tarım üzerine yapan Tuchman, beklenen gibi hemen finans alanına bir atılım yapmadı. O dönem uzun at kuyruğu modelindeki çılgın saç stilinin hakkını verecek biçimde New York’a dönerek bir plak dükkanı açtı ve müzik ile ilgilenmeye başladı.

Diğer borsacılar gibi hayatta en çok hırs yaptığı şey, Wall Street’e kapamak atmak ve çılgınca para kazanmak değildi. O, ekonomi okumasına rağmen diğerlerinden farklı olarak saçlarını keserek takım elbise giymeyi reddetti ve tutkularının peşinden giderek plak dükkanını işletmenin yanı sıra müzik prodüktörlüğü de yaptı. Ama hayat herkese olduğu gibi Tuchman’a da istediği yolları sunmadı, onunla ilgili çok daha farklı planlar yapmıştı; Wall Street de en çok fotoğrafı çekilen insan olmak gibi.

Wall-Street-Peter-Tuchman
Wall Street’in Einstein’ı Peter Tuchman. Kaynak

Wall Street’e ilk adım

Tuchman müzik sektöründe istediği gibi bir yer edinemeyince, Norveç merkezli bir petrol şirketi için Afrika’da çalışmaya başladı. Fakat artık eve dönüp hayatını yoluna sokma vaktiydi. Peter Tuchman’ın New York’a geri döndüğü yaz, doktor olan babasının New York Borsası’nda aracı bir kurumu işleten bir hastası yaz dönemi için bir yardımcı aradığını söyledi. İşe alınacak kişinin teleprinter denen, basılı mesajları alıp gönderen bizim zamanımız için oldukça demode ama o zamanlar için bir mucize olarak görülen elektromekanik bu cihazı kullanmakla görevli olacaktı.

Peter Tuchman, babasının da ısrarı ile bu işi kabul etti ve 1985 yılında, ilk kez New York Borsası’na adım attı. 1980’lerde daha az elektronikleşme olduğu için bugüne nazaran çok daha hareketli bir hava vardı. İnsanlar oradan oraya koşuşturuyor; ellerinde kağıtlar bağırıyor, seviniyor ya da çöküp oturuyorlardı. Peter geçici işini yaparak orada geçirdiği yazdan sonra, buraya ait olduğunu ve artık ne yapmak istediğini biliyordu.

Wall-Street-Peter-Tuchman
Wall Street’in Einstein’ı Peter Tuchman. Kaynak

Hiçbir zaman kendi adına hisse satın almadı

Peter Tuchman ekonomi eğitiminin yanı sıra, hırslı ve atılgan yapısı ile New York borsasında çalışan bir şirkette kendine bir iş buldu ve birkaç yıl burada çalıştı. İş disiplini ve pozitif tutumu ile müşterilerini üst düzeyde memnun etti ve 1990’lı yılların bir kısmını arbitrajda uzmanlaşarak geçirdi. Tuchman sonrasında ise şirketinden ayrılarak, bağımsız broker olmaya karar verdi.

Bağımsız çalışmaya başladıktan sonra bir nevi kimse için değil kendi için çalışmaya başladı ve işlerine dört elle sarılarak giderek uzmanlaştı. Tuchman 2011 yılında ise Quattro Securities şirketinde çalışmaya başladı. Yıllar içinde yüzlerce insanın milyonlarca dolar kazanmasına yardım etse de kendisi bir tane bile hisse senedi satın almadı. Neden diye sorabilirsiniz, bunun bir cevabı yok. Belki de Tuchman işini yalnızca sevdiği için yapıyordur.

Wall-Street-Peter-Tuchman
Wall Street’in Einstein’ı Peter Tuchman. Kaynak

“Saçım benim için her zaman önemliydi”

İşin içine teknolojinin girmesi ile brokerlar yok olmaya başlasa da, Peter Tuchman işini hala çok severek yapan bir adam. Peki, neden işini bu kadar çok seven bir başkası değil de Peter Tuchman Wall Street’in en çok fotoğrafı çekilen insanı oldu?

Twitter’da “Hide Not Slide” isimli bir hesap buna sebep olabilecek iki nokta gösterdi. Bunlardan ilki ona Wall Street’in Einstein’ı lakabını kazandıran çılgın saçları ve diğeri ise tıpkı Oscar kazanan bir oyuncu gibi borsadaki durumları mimik ve jestleri ile harika bir şekilde yansıtması olabilir.

Peter Tuchman Buzz Feed’e verdiği röportajda, 1980’lerde uzattığı 50 cm’in üzerindeki at kuyruğunu uzun zaman önce kaybetmiş olmasına rağmen her zaman saçının tıpkı bir mal varlığı gibi kendisi için önemli bir şey olduğunun altını çizdi.

Einstein-of-wallstreet
Wall Street’in Einstein’ı Peter Tuchman. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!