Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MIT: “Blockchain Oylama İçin Güvenilir Bir Ağ Değil”

MIT araştırmacıları, blockchain ağı üzerinde oylama yapmanın seçim güvenliği riskini önemli ölçüde artıracağına dair bir rapor yayınladı. Raporda, internet üzerinde veya blockchain ağında kullanılacak oyların ülke genelinde seçimlerin başarısızlık oranını yükselteceği öne sürüldü. Araştırmacılara göre, blockchain teknolojisi oylama sisteminin karşılaştığı güvenlik sorunlarına çözüm bulamazken aynı zamanda yeni sorunlar da yaratıyor.

MIT’nin internet ve blockchain oylama sistemlerine dair yayınladığı raporda blockchain tabanlı oylama işlemlerinin güvenlik açığını yükselterek siyasi seçimlerin işleyişini olumsuz yönde etkilediği ifade edildi. Bununla birlikte, bilgisayar veya akıllı telefon aracılığıyla kullanılacak oyların kolay veya erişilebilir görülmesinin oylama açısından olumlu bir etki yarattığının kanıtlanmadığı da belirtildi. Kötü amaçlı yazılımların veya siber güvenlik problemlerinin bilgisayar ve interneti tehdit ediyor oluşunun devam etmesi halinde blockchain ağında gerçekleşecek olan oylamaların da bu risklere maruz kalacağı söylendi.

Sonuçlar değiştirilebilir

Rapora göre, blockchain ağı üzerinde yapılan oylamaların sonuçlarının güvenilirliği tartışmalı olacaktır. Buna gerekçe olarak da herhangi bir saldırganın seçim sonuçlarını değiştirebilme ihtimali gösterildi. Araştırmacılar, telefondan oy verme rahatlığını yaşamak için oyların doğru veya hiç sayılmama ihtimalini göze almanın doğru olmadığını söyledi. Büyük veya küçük herhangi bir güvenlik açığının oylamayı etkileyebilme ihtimali olduğu vurgulandı.

Mobil oylama neden riskli?

MIT, raporda oy kullanmak için akıllı telefonunu kullanacak bir seçmenin sadece telefon satıcısına değil, aynı zamanda o telefonun donanımına, sürücüsüne, kod geliştiricilerine, fiziksel üreticisine, kullanılan ağa, internet sağlayıcısına ve daha birçok sistem ve teknik unsura bağlı olduğunu belirtti. Ardından güvenilir oylama, yazılım, donanım, ağ veya sistem yaratma sürecinin çözülmesi gerektiği ifade edildi.

blockchain-oylamaÜnlü isimler blockchain oylama sistemi hakkında konuşmuştu

ABD seçim sürecinin uzamasıyla birlikte Binance CEO’sunun ve Vitalik Buterin’in süreci kolaylaştırmak adına bazı çağrılarda bulunduğu Coindesk’in haberinde de paylaşıldı. Binance CEO’su CZ, blockchain tabanlı bir mobil oylama uygulaması sayesinde sonuçları beklemek zorunda kalınmayacağına dair bir tweet paylaşmıştı. Vitalik Buterin de CZ’ye yanıt olarak “teknik zorluklar olsa da %100 katılıyorumyanıtını verdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!