Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japon Regülatöre Göre Kripto Paralara Yönelik Alınan Önlemler Yakın Zamanda Hafiflemeyecek

Geçtiğimiz ay Japonya’nın mali regülasyon kurumu Finansal Hizmetler Kurumunun (FSA) başına geçen Junichi Nakajima, ülkedeki kripto para kullanımının daha çok spekülatif amaçlara ve yatırımlara dayandığını söyledi. Ayrıca kripto paralara yönelik alınan önlemlerin, yakın zamanda hafifletilmeyeceğinin sinyalini verdi.

FSA’in başındaki Nakajima, Bloomberg röportajında, Bitcoin gibi varlıkların “hızlı ve ucuz bir şekilde para göndermenin” bir yolu olarak potansiyeli konusunda açık fikirli olduğunu söylese de, şu anda kripto paraların Japonya’da esasen spekülasyon ve yatırım için kullanıldıklarını belirtti. Ayrıca, Japonya’da kripto yatırımı yapmayı kolaylaştırmanın gerekli olup olmadığının dikkatlice düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Alınan önlemler sebebiyle Japon vatandaşlarının kripto para birimlerine yatırım yapacağı finansal araçların sayısı, ABD gibi bazı ülkelerin aksine, oldukça az.

Kullanıcıların yeni bir finansal araç olarak gördüğü merkeziyetsiz finans (DeFi) alanına değinen Nakajima, bu alana odaklı şirketlerin sayısının gittikçe artmasıyla yeni zorlukların geldiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz ay uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kuran FSA’in DeFi alanına yönelik atılacak düzenleyici adımları belirlemesi bekleniyor.

2022’nin ortalarına kadar kara para aklama ile mücadele amacıyla bir platform kurmayı hedefleyen mali düzenleyici, geride bıraktığımız haftalarda yayınlanan bir Wall Street Journal röportajında, bu platformun kripto para dealerlarını da içerebileceğini söylemişti. Nakajima, “yaptırımlara tabi olan taraflarla işlem yapmalarının yasak olması” sebebiyle kripto para dealerlarının ve bankaların aynı kefede olduğunu belirtmişti.

Nakajima, 2017’de borsalara getirilen kayıt gerekliliği gibi Japonya’daki kripto para platformlarına yönelik alınan ilk yasal kararların arkasındaki insanlardan biri oldu.

Japonya, Tokyo merkezli kripto para borsası Coincheck’e yapılan saldırı sonrasında 534 milyon dolar değerindeki NEM’in çalınmasıyla kriptolara yönelik düzenleyici önlemlerini sıkılaştırdı.


Görsel: Junichi Nakajima (Financial Services Agency, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!