Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASDAQ Blockchain Teknolojisiyle Çalışacak

Dünya’nın en büyük ikinci borsa operatörü NASDAQ, Blockchain teknolojisini kullanan bir varlık depolama sistemi patenti aldı. Proje bir kişinin mal varlığını kayda almak için paylaşımlı dijital kayıt teknolojisini kullanacak. Aynı zamanda müşterilere sağlanan bir cüzdan sayesinde kişinin varlıklarını kontrol etmesi de mümkün olacak.

NASDAQ tarafından Amerikan Patent ve Tescil Ofisi’ne 2017 Kasım ayının ortalarında yapılan patent başvurusunda Blockchain teknolojisinin bir insanın sahip olduğu varlıkları kaydetmek ve bu varlıklara erişmek için nasıl kullanılabileceğinin detaylarını belirtmiş. Blockchain’in belirtilen bu kullanım alanları kripto para tutkunlarına biraz tanıdık gelebilir.

“Satın alınmış varlıkların (örneğin, bir şirkete yapılan yatırımlar ve benzeri) sahipleri hakkındaki bilgiler bir Blockchain’de saklanabilir. Çeşitli veri işlemleri de bu sahiplik bilgisini kullanmak suretiyle gerçekleştirilebilir.”

Blockchain Bazlı Sistemin Detayları

Yapılan patent başvurusunda, Blockchain teknolojisinin kriptografik şifreleme özelliğinin sahiplik bilgilerini korumak adına kullanılacağı belirtilmiş. Borsaya göre Blockchain’de kayıtlı olan varlık sahiplerinin bilgilerinin gizliliği ve anonimliği de teknolojinin pozitif yanları arasında. Aynı zamanda, sistemdeki bütün node’ların, yani bağlantı noktalarının Blockchain’in bir kopyasını taşıyacağı da belirtilen bilgiler arasında.

NASDAQ Blockchain Teknolojisi Üzerinde Çekimser

Borsa teknoloji üzerinde patent başvurusunda bulunmasına rağmen teknolojiyi tam anlamıyla kullanacaklarını söylemedi. Patentin devamında şöyle bir açıklamaya yer verilmiş:

“Blockchain gibi bir paylaşımlı dijital kayıt teknolojisinin büyük potansiyeli var. Ancak teknolojinin performansı, kullanılabilirliği, verimliliği ve kapasitesinde birçok geliştirme yapılması şart.”

Borsa önceden de Blockchain hakkındaki endişelerini dile getirmişti.

Geçenlerde yapılan bir açıklamada NASDAQ İşlem Onay departmanının ürün geliştirme bölümü başkanı Gustaf von Boisman, teknolojinin şimdi kullanılan sistemlere entegre edilmesinin kısa vadede mümkün olmadığını söylemişti. Aynı zamanda finans sistemlerine yapılacak bu Blockchain teknolojisi entegresinde bazı sorunlar olabileceğini de belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment