Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İlk Bitcoin-Litecoin Direkt Takası Gerçekleştirildi

NASDAQ’ın sitesinde yayınlanan bir habere göre, Bitcoin ve Litecoin arasında gerçekleştirilen Blockchain’den bağımsız ilk “atomic swap” yani atomik takas başarıyla tamamlandı.

Takası çok önemli kılan şey ise Blockchain’lerden bağımsız bir gerçekleştirilmiş olması. Değiş tokuş edilen kripto paranın sahibi değişmesine rağmen yapılan transfer işlemi hiçbir Blockchain’de kayıtlı değil. Litecoin kurucusu Charlie Lee bunu şöyle yorumluyor:

“Daha önce gerçekleştirdiğim atomic swap’ler Blockchain’lerde kayıtlı olarak yapılmıştı, bunun da yavaş işlem onayı süresi ve yüksek komisyon gibi bazı limitasyonları mevcut. Kayıt dışı gerçekleşen atomic swap’ler ise çok daha avantajlı. Göz açıp kapayana kadar gerçekleşiyor, çok düşük komisyon ücretleri var ve kullanıcının gizliliği ön planda.”

Bu sistem Blockchain’ler arası işlem yapmak isteyen kullanıcılara onaydan geçmesi gerekmeyen ve çok daha düşük komisyonlu transferler gerçekleştirme olanağı tanıyor. Yöntem Bitcoin için inanılmaz hızlı transferler sağlayabilir, bu da kullanıcıları son zamanlarda meşgul eden ölçeklenebilirlik problemine basit ancak mükemmel bir çözüm getirecek gibi görünüyor.

Atomic swap yöntemiyle gerçekleştirilen transferlerin bir başka avantajı da tamamen anonim olarak gerçekleştirilebilir olmaları. Yapılan transferler tamamen güvenli olmalarına karşın hiçbir Blockchain’de iz bırakmıyor. Aslında bu seviyede bir gizlilik Ethereum ağında ZK kriptografi tekniğiyle de elde edilebiliyor.

Yazıda bahsedilen “Atomic Swap” transfer yöntemi, SegWit destekleyen bütün koinler arasında kullanılabiliyor. Konu üzerine yazdığımız makaleden daha fazla bilgi almanız mümkün.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment