Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASEM Uyardı: Blockchain Seçimlerde Kullanılmamalı

ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri (NASEM) geçtiğimiz günlerde yeni bir araştırma yayınladı ve internet ve blockchain tabanlı oylama sistemlerinin şu an için kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Kurum bunun yanı sıra 2020 ABD seçimlerinde ”kağıt oy pusulası” tavsiyesinde bulundu.

NASEM yayınladığı 156 sayfalık ”Securing the Vote: Protecting American Democracy” isimli araştırmasında, internet tabanı oylama sistemlerinin, güvenli olarak onaylanana kadar kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Raporu yazan araştırmacılar, blockchain teknolojisinin değiştirilemez bir seçim sandığı olarak etkili olabilecek potansiyele sahip olmasına rağmen, söz konusu teknolojinin seçimlerdeki kritik güvenlik meselelerinde pek bir yere gelemediğini vurguladı.

Araştırma toplam iki yıllık bir süreç sonucundan tamamlanmış. Araştırma komitesi içerisinde siber güvenlik uzmanları, seçim akademisyenleri ve sosyal alana yönelik çalışmaları olan bilim adamları bulunuyor.

Rapor genel olarak 2020 yılında yapılacak olan ABD Başkanlık seçimleri için, insanlar tarafından okunabilen seçim sandığı ve oy kullanma modelini tavsiye etmekte. Araştırmacılar bunun yanı sıra mevcut teknoloji eksikliğinin, doğrulanabilirliği, gizliliği ve güvenliği sağladığını da iddia etmekte.

Blockchain Daha Fazla Güvenlik Zafiyeti Oluşturuyor

NASEM yayınladığı raporda blockchain tabanlı oylama sistemine karşı bir dizi argüman sıralamakta.

Bunların başında, bir kişinin bilgisayarındaki zararlı yazılım kullanıcı oyunun blockchain alt yapısına ulaşmadan değiştirilebilmesini sağladığı için, blockchain teknolojisinin ”daha fazla güvenlik zafiyeti oluşturduğu” gelmekte. Sonuç olarak blockchain’in değiştirilememezlik özelliği ”istenilen amaca hizmet edemiyor” ve oy kullanan kişiler oylarının değiştirildiğinin bile farkına varamıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment