Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NFT Satıcıları “Wash Trading” Yoluyla Fiyatları Yükseltiyor -Chainalysis Raporu

Blockchain veri şirketi Chainalysis tarafından yayınlanan bir rapor NFT satıcılarının “Wash Trading” yoluyla kendi ürünlerini tekrar tekrar satarak fiyatları yükselttiğini ortaya koydu. 

Bir varlığın ederinden daha değerli sanılmasını sağlamak amacıyla satıcının sahip olduğu varlığı kendisine ait başka bir cüzdana satarak yapay bir ticaret hacmi oluşturması “Wash Trading” olarak adlandırılır. Wash Trading olarak bilinen bu uygulama, tarihsel olarak hisse senedi ticaretinde kullanılan bir piyasa manipülasyon tekniğidir. Henüz düzenlenmemiş NFT alanının aksine hisse senedi ticaretinde 1936‘dan beri yasa dışı hale getirilmiştir.

Raporda, 25 defadan fazla kendi kendine işlem yapan 262 kullanıcı belirlendiğine ancak tüm bu hesapların wash trading uyguladığından kesinlikle emin olunamayacağına yer verildi.

chainalysis nft yıkama ticaret tablosu

Veriler en çok wash trading uygulayan satıcının kendi hesapları aracılığı ile 830 işlem gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Ancak hesaplamalara göre satıcı, her işlem için ödediği gas fee‘ler nedeni ile zarar etmiş durumda bulunuyor. Raporda tespit edilen satıcıların yalnızca yarısından azı bu işlemler sonucu kar elde etti. Kar elde eden satıcılar bu işlemlerden yaklaşık  8,9 milyon dolar kazanç sağladı.

Gün geçtikçe büyümeye devam eden NFT sektörü, 2020 yılında 106 milyon dolar işlem hacmine sahipken 2021 yılında bu değer 44.2 milyar dolara yükseldi. Ayrıca Google’ın aranma verilerine göre kullanıcılar tarafından NFT kelimesinin aranması, kripto para kelimesinin aranmalarını geçti ve aradaki fark gün geçtikçe artıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!