Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nijeryalı Girişimciler Yerel Para Birimini Değil Bitcoin’i Tercih Ediyorlar

Nijeryalı iş insanları iş yaparken ülkenin kendi para birimi olan nairayı kullanmaktansa Bitcoin’i kullanmayı tercih ediyorlar. Nijerya’da kullanılan naira bazen fiyat bazında Bitcoin’den bile daha değişken olabiliyor ve dolayısıyla iş yaparken çok iyi verim sağlamadığı zamanlar oluyor.

Kripto para sektörü seneler içerisinde epey bir popülerlik kazandı ve kripto paralar hala yayılmaya devam ediyorlar. Kripto paraların en yaygın olduğu yerlerden biri de yerel halkın ülkenin kendi parasını kullanmaktansa Bitcoin’i kullandığı Nijerya. Nairanın son beş sene içerisindeki hareketliliklerine bir göz atacak olursak paranın sürekli olarak değer kaybettiğini görebiliriz.

Bu grafiği gördükten sonra Nijeryalı girişimciler Bitcoin ile iş yapmayı tercih etmeleri pek şaşırtıcı gelmese gerek. Naira yerine Bitcoin’i tercih eden kişiler arasında Nerve Mobile’ın kurucusu Silas Okwoche yer alıyor. Bir mühendis olan Okwoche Alibaba aracılığıyla Çin’den Android sistemli telefon satın alıyordu. Ancak naira, yuana karşı yüzde 15 oranında değer kaybedince Okwoche’nin işleri de zora girdi. Okwoche’nin satın aldığı telefonlar aniden pahalılaşmıştı.

Temo ismini kullanan bir başka Nijeryalı girişimci de Çin’den donanım alıyordu. Ancak kendisi Silas’ın aksine naira değil Bitcoin kullanıyor. Temo ne zaman Çin’den ekipman getirtecek olsa elindeki nairayı LocalBitcoins gibi aracılar sayesinde Bitcoin’e; Bitcoin’i de yuana dönüştürüyor. Temo’nun iddialarına göre bu tarz işlemlerde geleneksel işlemlere kıyasla çok daha az işlem bedeli ödeniyor. Tabii işlemleri çok daha kısa bir sürede gerçekleştirmek de cabası. Temo eğer iş yaparken bankalardan faydalanmak isterse hem Nijerya’daki hem de Çin’deki bankalara hizmet bedeli ödemek zorunda kalıyor. Temo eğer bankaları kullanırsa işlemin tamamlanması için de aşağı yukarı bir hafta beklemek durumunda.

Bir diğer örnek ise web tasarımcısı olarak çalışan Soji isimli bir vatandaş. Soji işi gereğiyle internet üzerinden bazı şeyler satın almak zorunda kalıyor ve aldığı bazı ürünler/hizmetlerde naira kabul edilmiyor. Bitcoin kullanmaya başladıktan sonra böyle bir sıkıntı yaşamayan Soji şu yorumu yaptı:

“Şu anda Bitcoin’i her şey için kullanabiliyorum. Bu da demek oluyor ki şu an yaşlı kişiler hariç herkese ödeme yapabiliyor, herkese Bitcoin gönderebiliyorum. Bazıları Bitcoin ile ödeme yapmayı sahtekarlık olarak görüyor ve hacklenmekten korkuyor çünkü çoğu kişi dijital ortamda kendini nasıl koruyacağını bilmiyor.”

Nijerya’nın merkez bankası bundan bir süre önce Bitcoin’i “kumar” olarak nitelendirmiş, vatandaşları kripto para piyasası hakkında uyarmıştı ancak görünüşe göre Nijerya halkının Bitcoin ile herhangi bir problemi yok.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment