Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norveç’te Her Bir Vatandaş “Dolaylı” Olarak Bitcoin Sahibi

Microstrategy ve Square şirketlerinde hissesi bulunan Norveç petrol fonu, vatandaşların dolaylı olarak Bitcoin sahibi olduğunu gösterdi. Verilere göre, her bir vatandaş en az 2 dolar değerinde Bitcoin’e sahip.

Norveç, petrol fonu olarak da bilinen hükümet emeklilik fonu aracılığıyla vatandaşların yatırım yapmalarına olanak tanıyor. 1 trilyon doların üzerinde varlığa sahip olan fon, Microstrategy ve Square gibi şirketlerde hisseye sahip. Norveç’teki bu hükümet fonu, vatandaşların dolaylı olarak Bitcoin sahibi olmasını sağlıyor.

Konuyu gündeme getiren isim Abra’nın kurucusu Bill Barhydt oldu. Barhydt, Twitter’da şunları yazdı:

“Her Norveç vatandaşı, hükümetin sahip olduğu bağımsız bir fonun Microstrategy ve Square şirketlerine yaptığı yatırımlar aracılığıyla dolaylı olarak en az 2 dolar değerinde Bitcoin’e sahip. Ne yıl ama.”

Fonun 17.5 milyon dolarlık Bitcoin’i var

Araştırma şirketi Arcane’de Norveçli bir yazılım geliştiricisi olan Torkel Rogstad‘ın fondaki BTC’leri takip etmek için oluşturmuş olduğu “Norveç Bitcoin Fonu” olarak geçen web sitesinin verilere göre, fon Microstrategy’de %2.14, Square şirketinde ise %0.83 oranında hisseye sahip. Sürekli güncellenen site, emeklilik fonunun dolaylı olarak 912.72 Bitcoin’e sahip olduğunu gösteriyor.

Fonun sahip olduğu dolaylı BTC’ler yaklaşık 17.5 milyon dolar ediyor. Türk lirasıyla ise bu tutar yaklaşık 139 bin TL’ye eşdeğer (1 dolar = 7.93 TL). Norveç’in yaklaşık 5,4 milyonluk bir nüfusu bulunuyor. Bu kişi başına 0,000168888888889 BTC düştüğünü gösteriyor.

Decrypt’e konuşan araştırmacı Rogstad, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Hükümet en üst düzeyde kar elde etmeye çalışıyor ve bu sayede de Bitcoin’e maruz kalıyor. Bitcoin satın alan daha fazla şirket aracılığıyla ileride Bitcoin dolaylı olarak BTC sahipliğinin de artmasını bekliyorum.

Belki hükümetler doğrudan Bitcoin satın alır. Altın tutan hükümetleri gördüğümüz için bunun gerçekleşmesi de pek şaşırtıcı olmaz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!