Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nouriel Roubini ile BitMEX CEO’sunun Tartışmasından Öne Çıkan Notlar

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini ile BitMEX CEO’su Arthur Hayes birkaç saat önce bir münazaraya katılarak kripto paralar hakkında konuştular. Bu ikili arasında düzenlenen tartışma kripto para topluluğunda büyük ilgi gördü.

Kripto paralar hakkında yaptığı sert yorumlarla tanınan Roubini, kripto paraları destekleyen Hayes ile karşı karşıya geldi. Bu iki isim hem kripto para sektöründeki gelişmeleri hem de kripto paraların genel özelliklerini değerlendirdiler.

Bitcoin’in Güvenilirliği

Roubini, tartışmaya Bitcoin’in “güvenli” olmadığını ve kripto para sektöründe çok fazla dolandırıcılık olduğunu söyleyerek başladı. Roubini bunun üstüne Bitcoin’in yeteri kadar “merkezsiz” olmadığını da söyledi.

Hayes Bitcoin’in toplam değerinin 220 milyar dolar civarında olduğunu, çok fazla kişinin Bitcoin‘i ele geçirmeye çalıştığını ancak Bitcoin’in “şu ana dek hiç hacklenemediğini” söyleyerek yanıt verdi. Hayes’in kripto para sektöründeki dolandırıcılıklarla ilgili yorumu ise şu oldu:

“Bitcoin’inizi borsalarda tutmayı bırakın. Bitcoin’ini güvende tutmak istiyorsanız kendi özel anahtarlarınıza sahip çıkın.”

Hayes, ölçekleme konusuna ise kredi kartlarının ve geleneksel bankacılık hizmetlerinin ölçekleme sürecinin on yıllarca devam ettiğini, Bitcoin’in ise yalnızca on yaşında olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Fintech Alanındaki Gelişmeler

Roubini ve Hayes tartışmaları sırasında fintech sektöründeki gelişmelerden de bahsettiler. Bu gelişmelere birkaç örnek gösteren Roubini, kripto paraların aslında zannedildiği kadar özel olmadıklarını vurguladı. Yapay Zeka, Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti gibi teknolojilerin hızla gelişmeye devam ettiklerini söyleyen Roubini, kripto paralara pek gerek olmadığını düşünüyor.

Hayes ise günümüzde nakit para kullanımının gitgide azaldığını, insanlığın kripto para gibi bir teknolojiye ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra kripto paraların sunduğu mahremiyeti de dile getiren Hayes, geleceğe ilişkin şu yorumu yaptı:

“Bundan 50 yıl sonra her şey Alibaba, Google ve Facebook gibi şirketlerin kontrolüne girecek olursa insanlar bu şirketlere bağı olmayan (kripto paraları) sevmeye başlayacaklar.”

Tartışma Görüntüleri Yayınlanmadı

Hayes ve Roubini arasında gerçekleşen bu tartışmada daha farklı konulara da değinildi. İkili Facebook’un kripto para projesinden, kripto para borsalarındaki ticaret hacimlerinden ve diğer meselelerden de bahsettiler. Ancak bu ikili arasında düzenlenen tartışmaların görüntüleri henüz yayınlanmış değil.

Bu görüntülerin hala basına sızdırılmamış olması Roubini’yi bir hayli kızdırdı. Roubini, tartışma düzenlendikten sonra Hayes’e atıfta bulunarak şu yorumu yaptı:

“Hayes, konferans sırasında yaptığımız tartışmanın kaydedilmesini veya canlı olarak yayınlanmasını istemedi. Tartışmanın tek kaydı onun elinde ve sadece montajlanmış halini yayınlayacak. Tartışmayı ben kazandım ve Hayes bunu saklamaya çalışıyor. KAYDI YAYINLA KORKAK.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment